Idén augusztus 17-én 93 évesen elhunyt Novák Ferenc Tata, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas koreográfus, rendező, etnográfus, érdemes művész. Miként a család akkor a közleményében írta:

„Kivételesen nagyszerű, gazdag, robbanékony és termékeny életét az utolsó pillanatig szellemi frissességben töltötte; idén áprilisban a Táncháztalálkozón még több száz embernek tartott tánctörténeti előadást. Sokat köszönhet neki a magyar kultúra és Magyarország. Mélyen, de nem kritikátlanul szerette hazáját, melynek sorsáért az utóbbi években rengeteget aggódott. Páratlan életműve, tapasztalata, tudása és kalandos élettörténetei nemcsak alkotásaiban, de barátaiban, tanítványaiban, családjában, gyermekeiben és unokáiban egyaránt továbbélnek.”

Novák Ferenc Budapest és Józsefváros díszpolgára is volt, ezért a búcsúztató ünnepségben részt vállal a Fővárosi és a Józsefvárosi Önkormányzat is, a helyszínt, az Erkel Színházat a Kulturális és Innovációs Minisztérium biztosítja a megemlékezők számára.

A közös színpadi megemlékezés október 21-én délután fél ötkor kezdődik az Erkel Színházban, majd az intézmény mellett szabadtéri táncházzal ünneplik az elhunyt koreográfus életművét. 

A búcsúztatóra egy regisztrációs ív kitöltésével lehet jegyet igényelni.

Kiemelt kép: 1971. József Attila Színház, a Svejk a hátországban című darab próbája, szemben Bodrogi Gyula és Horváth Gyula színművészek, jobbra Kerényi Imre rendező és Novák Ferenc koreográfus. Fortepan / Urbán Tamás