Míg a legtöbben Erdélyből az anyaországba vándoroltak, Benedek Elek éppen az ellenkezőjét tette, hiszen ő Budapestről erdélyi szülőfalujába, Kisbaconba települt vissza. Ezen a helyen alkotta meg híres mesekönyveit és itt építette meg a feleségével 1896-ban azt a klasszicizáló stílusú házát, amelyet az író születésének száztizedik, a halálnak negyvenedik évfordulója alkalmából emlékházzá avatták, egyúttal a Világszárnya közösség tagjává is vált.

Nem véletlen, hogy a meseturné végállomása is Kisbaconban lesz október 26-án, amikor is a magyar és az erdélyi mesemondók találkozót tartanak a Szóperencia Egyesület szervezésében. Az emblematikus helyszínre egy zarándoklat végén érkeznek a mesemondók, menet közben mesékkel megajándékozva a helyi közösségeket.

A körút Debrecenből indul szeptember végén egy különleges „Mesekocsma” programmal és egy hónapon át tart. A turné során többek között Kolozsváron, Szatmáron és Nagyváradon is mesélnek a mesemondók iskolákban és különböző kulturális intézményekben. Az idén negyvenöt éves Benedek Elek Emlékház különleges évfordulót ünnepel, ahogy a Tekergők Meseösvény által szervezett Meseturné is, amely immáron tizenöt éve ápolja az író emlékét és a népmesék világát.

Mesemondók a Meseturnén (Forrás: Tekergők Meseösvény)

A Világszárnya Magyar Népmesemondó Szövetségnek jelenleg a Kárpát-medence szinte minden részéről vannak tagjai, így összesen hat magyarországi tagszervezetettel, két erdélyi-, egy felvidéki- és egy vajdasági tagszervezettel rendelkezik, valamint negyvennél is több mesemondót képvisel. Az egyik legfőbb célkitűzésük a magyar mesemondók érdekképviselete, a magyar népmese, mint szellemi kulturális örökség népszerűsítése, erősítése képzésekkel.

A programokról részletes információ Világszárnya Magyar Népmesemondó Szövetség hivatalos oldalán található.

Kiemelt kép: Mesemondók a Meseturnén (Forrás: Tekergők Meseösvény)