A rendkívül unikális eseményen a lengyel formáció a a művészi befogadás különböző stációin kalauzolja végig a közönséget. Miközben sorra csendülnek fel legendás zeneszerzők ritkán hallható művei, a közönség a formációval együtt végigjárhatja a a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély nem gyakran látogatható termeit és magába szippanthatja az épület évszázados atmoszféráját.

A Károlyiak asztalánál – Fehérvárcsurgó kastélyában jártunk | Magyar Krónika

Élet és étel a kastélyban, az emigrációban, csupa történet és recept. Az egyik legjelentősebb magyar főúri család, a Károlyiak nemcsak a történelmet alakították, de a gasztronómiát is gyarapították. Károlyi György és felesége, Angelica ma új értelmet ad a patinás épületnek.

Az AIRIS Vonósnégyes a kortárs repertoárjával és merész művészválasztásaival vált a lengyel zenei élet egyik legnépszerűbb fiatal kamarazenekarává. Az együttes 2008-ban alakult a Krakkói Krzysztof Penderecki Zeneakadémián és alig pár hónappal később máris második helyezést értek a Krakkói Nemzetközi Kortárs Kamarazenei Versenyen, majd a további sikerek sem várattak magukra sokáig: mások mellett versenydíjat nyertek a Máltai Nemzetközi Zenei Versenyen vagy Międzynarodowy Ludwig van Beethoven Nemzetközi Kamarazenei Verseny. Emellett az Európai Kamarazene Akadémia (ECMA) tagjaként olyan művészekkel dolgoztak együtt, mint mások mellett Ysaÿe Quartet, Alban Berg Quartet, Melos Quartet és Quatuor Danel.

A merészségük nem csupán a repertoárjukban, hanem az állandóan kísérletező előadásmódjukban is tetten érhető, mindezt Fehérvárcsurgón is megtapasztalhatjuk. A koncert ugyanis négy felvonásból áll majd, mindegyik a kastély különböző termeiben zajlik más-más élményt nyújtva.

Legelőször a H. M. Górecki: 2. vonósnégyes „Quasi una fantasia” Op. 64 I. című tétele csendül fel, miközben az együttes arra keresi a választ, miként hat a hallásélményünkre a látásunk, ennek érdekében a közönség nem látja a zenekar a játéka közben. Ezt követően a Beethoven „Serioso” f-moll vonósnégyesét op. 95. már a hagyományos koncertformában kerül terítékre.

A harmadik felvonás egy másik helyszínen zajlik, itt a közönség szabadon dönthet arról, hová ül le, akár szinte karnyújtásnyira is helyet foglalhatunk a zenekartól, miközben K. Penderecki két vonósnégyese hangzik el. A negyedik részben a nézők a régi szalonokat idézve találkozhatnak az együttessel és egy pohár bor mellett beszélgethetnek velük.

Az eseményre a Merita – európai kamarazenei együttműködéssel kerül sor, amelynek keretében összesen kilenc vonósnégyes ad koncertet Magyarország különleges helyszínein.

Kiemelt kép: Airis Vonósnégyes (Forrás: MERITA projekt)