Idén 153 éves a Fővárosi Vízművek egyik legnagyobb és leglátványosabb létesítménye, a kőbányai medence. Az óriási tereiről, téglafalairól és csigalépcsőjéről is ismert víztároló szeptember 20. és 22. között ismét megnyitja kapuit a látogatók előtt – olvasható a Fővárosi Víművek Facebbok-oldalán.

Az első pesti vízmű 1869-71 között épült tárolójának két, egyenként 11 000 m³-es medencéje olyan jó minőségben készült, hogy a mai napig kifogástalanul üzemel. A hatalmas csarnokok oszlopaikkal, téglaboltozatos födémükkel háromhajós templom hatását keltik.

A nyílt napon a hatalmas érdeklődés miatt csak előzetes időpontfoglalással lehet majd részt venni. A foglalófelületen kedden 10.00 órától lesz lehetőség felhasználói fiókot nyitni, az időpontfoglalás pedig szeptember 10-én 10:00 órától lehetséges. Egy felhasználói fiókkal maximum 10 főre lehet majd jelentkezést leadni.

Cikkünk a Gellért-hegyi Gruber József-víztározóról:

Víztározó a Gellért-hegy gyomrában | Magyar Krónika

Hatalmas oszlopok, sejtelmes fények, atombunkereket idéző betonfalak. A március 22-ei víz világnapja alkalomból bepillantottunk a Gellért-hegyi Gruber József-víztároló különleges világába.