Ferenczy Károly egyike a leghíresebb magyar festőművészeknek. Nevét általában Szentendréhez kötik, ám az elmélyültebb művészetkedvelők ismerik a mester nagybányai és müncheni munkásságát is. Azonban a legtájékozottabbak sem feltétlenül tudják, milyen kapcsolatban állt a művész feleségével és gyermekeivel, mely sportokat űzte legszívesebben, és milyen utazásokat tett Európa-szerte. Láng-Kovács Éva művészettörténész, a Festők a szabadban című nagy sikerű regény szerzője, Ferenczy életművének bemutatása mellett, többek között ezekről az érdekességekről is mesél a hallgatóknak a Művészettörténeti Szalon októberi előadásán.

Jegyek kaphatók a jegy.hu oldalon és a szálloda recepcióján.

Nézz a kép mögé! című sorozatunk Ferenczy Károly Október című festményéről szóló részét alább olvashatja:

„Ferenczy Károly festménye, az Október nem az elveszett paradicsom, nem is az elképzelt elízium, ez maga a megtalált szép valóság. Előtte állva mintha a saját derűs emlékeinkkel találkoznánk. Az időtlenség, pontosabban a futó időből kilépés érzése szövi át a képet, azt pedig mindnyájan tudjuk, hogy ezt átélni, megélni mindig magával ragadó élmény.”

A napfény ragyogása | Magyar Krónika

Nézz a kép mögé! című sorozatunkban híres festmények mögötti történetek elevenednek meg előttünk. A mesélő: Bencsik Gábor. A mű ezúttal: Ferenczy Károly festménye, az Október.

Nyitókép – Ferenczy Károly: Önarckép, 1893 / Wikipedia