Miként Perla Labarthe Álvarez, a mexikóvárosi Frida Kahlo Múzeum igazgatója a Mai Manó Ház sajtóbejárásán elmondta, a kiállítás 241 korábban nem publikált, Frida által nagyra tartott fényképet tár a látogatók elé. A művész 1954-es halála után ugyanis a férje, Diego Rivera a mexikói népnek adományozta egykori, Kék Ház néven ismert mexikóvárosi otthonukat, hogy ott egy Frida életének és munkásságának emléket állító múzeumot rendezzenek be.

A festőnő személyes tárgyainak jelentős részét – hatezer fényképet, néhány rajzot, levelet, gyógyszert és ruhát – azonban ötven éven át elzárva tartották egy fürdőszobában.

2003-ban azonban megnyitották a személyes archívumot és az fellelt fotókból válogatta ki a 241 képet a kiállítás kurátora, Pablo Ortiz Monasterio fotográfus. A gyűjteményt először 2009-ben, Mexikóvárosban mutatták be, azóta húsz városban csaknem egymillión látták.

A kiállítás hat tematikus részre oszlik. A Gyökerek című első szekció kapcsán Perla Labarthe Álvarez elmondta, hogy mivel Frida nagyapja és apja is hivatásos fotográfusok voltak, a művészeti ág fontos szerepet játszott a művésznő életében, így az első teremben a családi örökség áll a fókuszban. Ezt követi a Kék Ház elnevezésű rész, amely Frida mexikóvárosi otthonában készült képei sorakoztatja fel, köztük egy portrésorozatot arról, ahogyan a festőművész édesapja dokumentálta a lánya felnövését. A Politika, forradalmak és Diego című szekció ezzel szemben a férje, Diego Rivera oroszországi utazásai során készített fotóit foglalja magába, számos gyárépületet megörökítő fényképpel, valamint a mexikói forradalom pillanatait megidéző felvételekkel.

A negyedik teremben található Megtört test azt mutatja be, ahogyan Frida az autóbalesete után ágyhoz kötve lábadozott, de a gyógyulás közben is alkotott az édesanyja által készített festővászon segítségével.

Frida az ágyában fest, mellette Miguel Covarrubias 1940-ben (Forrás: Mai Manó Ház)

Ezt követi az ötödik szekció, a Frida szerettei, amely mint a címéből is kiderül, a művésznő számára fontos embereket megörökítő felvételeket foglalja magában, köztük férjét, Diego Riverát, testvérét, Cristinát, valamint első szerelmét, Alejandro Gómez Ariast. A tárlat végül a Fotográfia elnevezésű szekcióval zárul, amelyeken többnyire neves fotósok,

köztük két magyar fényképész, Martin Munkácsi és Brassai (eredeti nevén Halász Gyula) alkotásai is láthatóak.

Érdekesség egyébként, hogy nem csak az említett két művész személyén keresztül kötődik Frida hazánkhoz, a magyar származású fényképész-vívóval, Nickolas Muray-val, azaz Muray Miklóssal több mint egy évtizeden keresztül szenvedélyes szerelmi kapcsolatot ápolt.

A január 12-ig megtekinthető tárlatot a Frida Kahlo Múzeum és az Anahuacalli Múzeum hozta létre.

Frida Kahlo mexikói meztelen kutyával a Kék Ház előtt 1944 körül (Forrás: Mai Manó Ház)