Az eseménysorozat alatt öt skandináv filmet is premier előtt tekinthetünk meg. A Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Panoráma versenyprogramjában debütált, párkapcsolati problémákat boncolgató Szex Németországban három díjat, az ökumenikus zsűri, a Nemzetközi Artmozi Egyesület (C.I.C.A.E.) és az európai mozihálózat (Label Europa Cinemas) elismeréseit is elnyerte. Szintén az említett fesztiválon vetítették először a dán Fiúkat. A bűnös rendezőjének, Gustav Möller új alkotásának középpontjában egy női börtönőr áll, akinek, miután találkozik egy rabbal, szembesülnie kell múltbeli titokkal és tragédiákkal.

A Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Un Certain Regard nevű versenyprogramjában bemutatkozott norvég Armand – amely a seregszemlén meg is kaparintotta a legjobb első filmnek járó Arany Kamera-díjat – szintén az országos forgalmazás előtt látható, a dráma a gyerekek közötti iskolai zaklatásokról és arról szól, mit tehet ilyen esetben egy anya. Ugyancsak az Un Certain Regard versenyprogramjában volt a premierje az izlandi Amikor megtörik a fény-nek, amely a tinédzserek lelki világát boncolgatja érzékletesen. Ezzel szemben a norvég Élőhalottak! – amely John Ajvide Lindqvist Magyarországon is megjelent bestsellerének az adaptációja – a Sundance Nemzetközi Filmfesztivál World Cinema versenyprogramjában szerepelt, el is nyerte a legjobb zene díját; az alkotás azt az abszurd kérdést vizsgálja, milyen folyamatok zajlanának le a társadalomban, ha váratlanul feltámadnának az elhunyt szeretteink.

Fiúk (Forrás: Vertigo Média)

A friss alkotások mellett a fesztiválon olyan művek is előkerülnek, amelyeket korábban már láthattunk a mozikban: mások mellett ismét nagyvásznon tekinthetjük meg a Mads Mikkelsen főszereplésével készült dán történelmi filmet, A fattyút vagy a szintén a sztár nevével fémjelzett Az igazság bajnokait, az Oscar-jelölt, rendkívül zavarba ejtő svéd drámát, A szomorúság háromszögét vagy az éjfekete humorú, norvég Rosszul vagyok magamtól-t.

A budapesti Art+ Cinema mellett számos vidéki helyszínen, Pécsen, Miskolcon, Szolnokon, Jászberényben, Békéscsabán, Kecskeméten, Szombathelyen és Debrecenben is zajlanak majd a vetítések, a részletes programot az esemény oldalán böngészhetjük át.

Nyitókép: Amikor megtörik a fény (Forrás: Vertigo Média)