1980. május 26., hétfő este. A tévében szinte mindenki a szilveszteri adás egyik legsikeresebb részének, a Diszkó, diszkó című műsornak az ismétlését nézi. Ebben magyar színészek, tévések parodizálnak világsztárokat. Demis Roussost Márkus László alakítja, a mély hangú Amanda Leart Harsányi Gábor. Az Abba tagjai között felismerni Kudlik Júliát és Knézy Jenőt. Az adást váratlanul megszakítják, méghozzá igen fontos hírrel. Aznap este a Szojuz–36 fedélzetén Valerij Kubaszov parancsnokkal együtt a világűrbe indult egy magyar űrhajós, Farkas Bertalan, közli a bemondónő. Így Magyarország lett a nemzetek közül a hetedik, akinek a polgára eljutott a világűrbe.

Farkas Bertalan és családja
Forrás: hirado.hu

Addig semmit, azontúl szinte mindent megtudtak a magyarok Farkas Bertalanról, és persze Magyari Béláról is, aki szintén részt vett a kiképzésen, ő volt a második számú jelölt a küldetésre. Kiderült, hogy a magyar kozmonauta egyben a világ legfiatalabb űrhajósa, a maga harmincegy esztendejével. Gyulaházi születésű, rutinos pilóta, és jó ideje családjával: feleségével, Anikóval és Aida nevű kislányukkal Bajkonurban él.

Farkas Bertalan összesen nyolc napot, húsz órát és negyvenöt percet tartózkodott a világűrben, zömében a Szaljut–6 űrállomáson.

Ezalatt fontos orvosbiológiai, fémtechnikai és fizikai kísérletek sorát végezte el. Ám arra is szakított időt, hogy egyik este ő mondja el az esti mesét a magyar gyerekeknek, ezért Tévé Macit is magával vitte az űrbe. Természetesen volt nála magyar zászló is, és egyéb szellemi útravaló. Megjárta az űrt a Nemzeti dal egy példánya, és Bolyai János Appendixe is, amelyről az MTA akkori elnöke, Szentágothai János ezt mondta: „A magyar nép géniusza – a tudomány területén – legmagasabb fokon Bolyai Jánosban öltött testet.” 

Farkas Bertalan
Forrás: hirado.hu

A szerencsés landolás és az egészségügyi vizsgálatok után – Farkas Bertalan 3,3 kilót fogyott –, megkezdődött az ünneplés és az élménybeszámolók sora. Megtudtuk, hogy Farkas Bertalan megfogadta, ha kijut az űrbe, levágja a bajuszát, ám amikor kiderült, hogy a magyar nők ezt hevesen ellenzik, Kubaszov parancsnok csupán megrövidítette a híressé vált bajuszt. Az is kiderült, hogy kalocsai mintás konzervdobozokban magyar készítésű ételeket is fogyasztottak az űrállomáson, és az is, hogy Magyarország még az űrből is jól felismerhető szőlőskertjeiről és Budapest fényeiről. A két űrhajós számos magas kitüntetésben részesült, Farkas Bertalan nemcsak a Magyar Népköztársaság, de a Szovjetunió hőse is lett, utóbbit a Kreml Katalin-termében vette át Leonyid Brezsnyevtől, a Lenin-renddel együtt. 

Kiemelt fotó forrása: Wikipedia