A Balassagyarmaton született Kövi Pál kolozsvári tanulmányai alatt esett szerelembe az erdélyi gasztronómiával, amit élete végéig megőrzött. Életét végigkísérték a 20. századi magyar történelem traumái, végigélte a 2. világháborút és Erdély második elvesztését is. Először Olaszországba emigrált, majd 1951-ben, 27 éves korában az Egyesült Államokban próbált szerencsét, ahol kemény munkájának köszönhetően nagy karriert futott be. Az Erdélyi lakoma című művét 1980-ban írta, majd a rendszerváltást követően hosszú idő után, boldogan látogatott haza és kezdte szárnyai alá venni az újraformálódó magyar gasztronómiát.
Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum főigazgatója elmondta, hogy Kövi Pál munkásságát szakmai körökben mindenki ismerte Rómától New Yorkig. Kövi Pál egy palóc focista volt, aki egy sérülés miatt a gasztronómia felé fordult. Profi vendéglátósból eljutott a világ egyik legelitebb éttermének vezetéséig. A New York-i Four Seasons étteremben a világ prominens személyeit látta vendégül vagy rendezett nekik fogadást. Könyvei alapján azóta is több országban főznek, de újabb átdolgozások jelentek meg az Erdélyi lakoma című kötetéből is.
Az időszaki és vándorkiállítás Kövi Pál életéről, az Erdélyi lakoma című kötetről, tágabb értelemben az erdélyi konyháról, a soknemzetiségű Erdély gasztronómiájáról szól. A kiállítás bemutatja Kövi Pál életútját, életkörülményeit és könyveit. A kiállítás a gasztronómus születésének századik évfordulóját is ünnepli – mondta a főigazgató, hozzátéve, hogy az utazó kiállítás decemberben Bukarestben mutatkozik be, de a tervek szerint más városokban is látható lesz, jövőre pedig várhatóan New Yorkba is ellátogat.
A főigazgató kiemelte, hogy Kövi Pál élete céljának nevezte, hogy 20 év kutatás és 10 év feldolgozó munka után kiadja az Erdélyi lakoma című kötetét, amelyben a receptek anekdotákkal és történetekkel keverednek. Kövi Pál szerint az erdélyi konyha a világ három legnagyobb konyhája (olasz, francia, kínai) közé tartozik sokszínűsége és változatossága miatt.
„Kövi Pál örök” – fogalmazott Mautner Zsófia, az Erdélyi lakoma új kiadásának szerkesztője, gasztronómiai szakíró, aki szerint a kötet a következő évtizedekben is meghatározza majd az erdélyi és a magyar gasztronómiát.
A kiállítás 2025. február 23-ig megtekinthető. |
(MTI)
Nyitókép forrása: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum