Már beszámoltunk arról, hogy különdíjban részesült Varsóban egy magyar film, a Holnap meghalok, de nem csak az új horror ért el szép sikert. A nemzetközi produceri szövetség minősítése szerint Berlin, Cannes és Velence mellett az egyik legjelentősebb A-kategóriás filmfesztivál a varsói, itt tartották Miklós Ádám Mélypont érzés című dokumentumfilmjének világpremierjét. A szakmai zsűri a magyar alkotásnak külön elismerést (Special Mention) szavazott meg.

A döntésüket azzal indokolták, hogy a film csodálatra méltó módon mutatja be a törékeny karakterek állandó küzdelmét a soha véget nem érő függőséggel, nagyra értékelték az emberi megközelítést, a rendező mély empátiáját, aki különösen érzékeny helyzetekben dolgozott.

A-kategóriás fesztiválon debütál a szerfüggők felépülését bemutató magyar dokumentumfilm | Magyar Krónika

Miklós Ádám rendezése, a Mélypont érzés premierje a Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon lesz október 11. és 20. között, az alkotása a 15 új dokumentumfilmet bemutató versenyprogramban indul.

Miklós Ádám személyesen vette át a díjátadón az elismerő oklevelet, így nyilatkozott:

„A fő motivációnk az volt a film készítésekor, hogy a függőről alkotott általános képpel szembe menjünk, vagy legalábbis árnyaljuk azt. A felépülési szakasz érdekelt minket, a lelki út, az önelfogadás”

Az alkotás két szerfüggő felépülésének első másfél évét mutatja be, akiket a budapesti Megálló Alapítvány foglalkozásain ismerünk meg. Az intézmény rekreációs házát egykori szenvedélybetegek üzemeltetik, és olyan innovatív módszereket alkalmaznak terápiás céllal, mint a sziklamászás. A két fiatal itt indul el az önfelfedezés útján, miközben szembesülnek a szüleikhez fűződő viharos kapcsolataikkal, támogatást, megbocsátást, önelfogadást keresnek.

A Mélypont érzés december 5-től látható a hazai mozikban.

Kiemelt kép: A Mélypont érzés című film stábfotója a fesztiválon (Forrás: Warsaw International Film Festival)