Mint korábbi riportunkban megírtuk, a belgiumi Leen és Wouter huszonévesen gondoltak egyet és úgy döntöttek, nem maradnak a szülőhelyükön, hanem új otthon és egyúttal új életforma után néznek. Belgiumban ugyanis nem tudtak és nem is szándékoztak ingatlant venni, hiányzott nekik odahaza a természet közelsége, ellenben annál jobban vonzotta őket az önfenntartó gazdálkodás gondolata, noha ezen a területen semmilyen tapasztalatuk nem volt akkor még. Az interneten utánanéztek, hol vásárolhatnának olcsón földet, majd hazánkban találtak pár ezer euróért egy öthektáros birtokot egy romos házzal, így kezdődött a Szedervirág Ökotanya nevű önfenntartó gazdálkodásuk története a Vas vármegyei Rönökön.

Identitásuk: boldog – egy belga család önfenntartó hétköznapjai az Őrségben | Magyar Krónika

Egyszerű, önfenntartó élet. Erre vágytak, és Belgiumból a véletlennek hála egészen az őrségi Rönökig jutottak, ahol ezt meg is teremtették maguknak. Jan Leen és Wijnants Wouter a Szedervirág Ökotanyán gyermekeket nevel, sajtot készít, állatokat tart és kertet gondoz. De ami a legfontosabb: boldogan él.

Mivel azért pénzt is kellett keresniük, eleinte a vendéglátással próbálkoztak, de hamar kiderült, ez nehezen egyeztethető össze a gazdálkodással, így elkezdtek a sajtkészítéssel foglalkozni. A tejtermék titka a házaspár szerint a jó fű, a nyugodt állat és a méltó körülmények hármasában rejlik és valószínűleg igazuk van, hiszen a sajtjaikat a legjobb éttermek viszik, piacozniuk sem kell, hiszen házhoz jönnek a vásárlók a kapujuk elé a jó hírük hatására.

Idén pedig egy egész egyedi ötlettel rukkoltak elő, az Ökotanyájuktól nem messze elhelyezkedő Őriszentpéteren ugyanis egy sajtóautomatát üzemeltettek be, de mindemellett a tanyájukon is várják továbbra is a vásárlókat.

Kiemelt kép: a sajtautomata Őriszentpéteren (Forrás: Facebook)