Junior Prima Díjas zenész és Liszt-kutató, az egyik legsikeresebb orgonaművész hazánkban Mészáros Zsolt Máté: a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom zeneigazgatója rendszeresen járja az ország koncerttermeit szólistaként és a legrangosabb hazai zenekarok hangversenyeinek gyakori közreműködője. Megfordult már számos európai országban és Amerikában, de járt Izraelben, Palesztinában és Oroszországban is.

Az idén már ötödik alkalommal ünnepli meg Liszt Ferenc születésnapját egy különleges koncerttel. A program első felében közkívánatra egy Liszt-korabeli harmóniumot ad elő, majd az orgonairodalom egyik legjelentősebb és legnehezebb művét, Liszt Ferenc monumentális Próféta-fantáziáját játssza majd. Így fogalmaz a koncerttel kapcsolatban:

„A Liszt Ferenc születésnapja alkalmából megrendezett hangversenyek mindig az év egyik csúcspontját jelentik számomra. Előadóművészként, Liszt-kutatóként és a Belvárosi Főplébánia-templom zeneigazgatójaként egyaránt kötelességemnek érzem, hogy művészetét minél szélesebb körben megismertessem és közelebb hozzam a hallgatósághoz, ezért különösen nagy öröm számomra, hogy az elmúlt négy alkalommal ilyen nagy érdeklődés mutatkozott az eseményre: a templom teljesen megtelt, bízom benne, hogy idén is így lesz.”

A koncert első részében egy Liszt korából származó, muzeális Schiedmayer harmóniumot hallhat majd a közönség, amely 1878-ban készült Stuttgartban. A Belvárosi Főplébánia-templom kiváló koncertorgonáján a zeneszerző monumentális műve, az „Ad nos, ad salutarem undam” fantáziája és fúgája hangzik majd el.

Mészáros Zsolt Máté (Fotó: Zelnik Péter Zénó)

„A hangverseny napján egy kiállítást is megnyitunk a közönség számára, amely a zeneszerző és a templom kapcsolatát mutatja be. A belépőjeggyel emellett a román kori altemplom és a Contra-Aquincum római kori erőd romjai is megtekinthetők. Érdemes tehát időben érkezni a helyszínre, hogy ebben az egyedülálló környezetben hangolódhassanak a hangversenyre.”

– tette hozzá Mészáros Zsolt Máté.

Kiemelt kép: Mészáros Zsolt Máté (Fotó: Zelnik Péter Zénó)