Az idei Szlovén Filmnapokat a hazájának hivatalos 2025-ös Oscar-nevezettje, a Megváltás kezdőknek nyitja október 17-én este nyolckor a Toldi Moziban. A különleges hangulatú vígjátékban egy átlagos, látszólag tökéletesen funkcionáló család életébe betoppan egy idegen, aki már a puszta jelenlétével megbolygatja a família egyensúlyát és sorra buknak elő a sokáig elfojtott feszültségek és félelmeik. A film a Jane Rosenthal és Robert De Niro által alapított Tribeca Filmfesztiválon debütált New Yorkban, Szarajevóban pedig CICAE díjjal méltatták.

„A Megváltás kezdőknek című filmben felfedezhetjük akár Bong Joon-ho Élősködők című alkotásának produkciós modelljét és családi dinamikáját, valamint Jórgosz Lánthimosz A homár című filmjének szatirikus hangvételét. A hab a tortán, hogy Mitja Ličen operatőr hihetetlenül tiszta, fényes képet örökített meg minden jelenetben.”

– írta Olivia Popp, a Cineuropa kritikusa. A film rendezőnője, Sonja Prosenc, aki személyesen is ellátogat a budapesti vetítésre pedig a következőképpen idézte fel az alkotás alapötletét:

„Még gyerekkoromban egy út során leégett az autónk. A mellettünk elhajtó járművek emlékéből született meg a film. Egy másik, vadonatúj autó tökéletesnek tűnő családdal e káosz és félelem közepette elhajt a leégett autónk mellett, és nem áll meg segíteni. Kik ezek az emberek, akik úgy döntenek, hogy nem állnak meg? A film róluk szól, de nemcsak a tetteiket kérdőjelezi meg, hanem a döntéseik mögött meghúzódó okokat is vizsgálja. Talán félnek szembenézni saját kiszolgáltatottságukkal, vagy ez egy tanult közöny, egy szélesebb társadalmi állapot tünete?”

A rendezvényen más ígéretes filmet is megtekinthetünk. Ilyen a Megfigyelés, Janez Burger társadalmi drámával kevert három Vesna-díjat nyert thrillere, amely egy fiatal mentősnőről szól, akinek rejtélyes felvételeket küldenek egy brutális bűncselekményről, amelyet élőben is végignézett a Facebookon és ahogyan próbál utánajárni mindennek, ráébred, ő maga is érintett az esetben.

Megfigyelés (Forrás: Szlovén Filmnapok)

Szintén izgalmas lesz valószínűleg a Szlovén Filmfesztiválon a legjobb dokumentumfilmért járó Vesna-díjjal kitüntetett A test is, amelyben Petra Seliškar rendező húsz éven keresztül követte végig, miként küzd egy barátnője egy ritka autoimmun betegséggel. A lány számára – aki korábban modell volt, jelenleg pedig hivatásos zongoraművész – a forgatás egyfajta terápiát jelentett és a film segített neki megérteni, mi is történet vele valójában.

A rendezvényt a Szlovén Filmközpont, a Budapest Film Zrt. és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetségével együttműködve szervezik.

Kiemelt kép: Megváltás kezdőknek (Fotó: Mitja Licen Monoo)