A pannonhalmi Boldog Mór-kilátót választotta az év kilátójának az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ – adta hírül a Lelépő. A Boldog Mórról elnevezett építmény egy domb tetejéről néz a tájra a pannonhalmi bencés apátság közelében.

A torony tetejéről Pannonhalma városára, az alatta elterülő medencére, a Bakony északi vonulataira, valamint kelet felé akár a Vértesig nyílik kilátás.

PANNÓNIA HALMA | Magyar Krónika

„Az apátság ezer éve a stabilitás, az időtlenség és a folyamatosság, alatta a település az állandó változás” – mondják Pannonhalmáról. A biztos alapoknak hála bátran formálódó környék sokak figyelmét felkeltette. Nemhiába mondta látogatása során Kazinczy, hogy a hely egész Pannóniát reprezentálja. Tőle ered a ma is használt elnevezés korai változata: Pannónia halma.

A 20 méter magas, fából épített kilátó szerkezete a természeti környezethez igazodik. Az épülethez egy 80 méter hosszú lombkoronaösvény is kapcsolódik, amelyen járva a környező erdők csodálatos világába láthatunk bele. A kilátó környékén több túraútvonal is található, így ideális kirándulási célpont lehet. Többek között erre található a Budapestről induló Szent Jakab-út is.

Nyitókép: Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ