A jelenleg Berlinben élő és alkotó fotó- és médiaművész, Forgách Anna közel egy éve, 2023 november óta dolgozik az Enyém, Tiéd, Miénk című fotósorozaton, amely arra az alapfelvetésre épül, hogy egy másik embert úgy tudjuk a leginkább megérteni, ha előtte magunkba nézünk, és magunkat is elsősorban mások perspektíváján keresztül ismerhetjük meg. A projekt lényegében a fotográfia terápiás megközelítésén keresztül keresi a képek esszenciáját.

Enyém, Tiéd, Miénk: F.E, 9.Fejezet: Nyomaim (Fotó: Forgách Anna)

Forgách Anna önvizsgálódása így összefonódik családja és a tágabb környezetében szereplők életútjával és történeteivel, fényképekbe sűrűsödik a múlt, a jelen és a jövő. A széria tizenegy fotókönyvből áll, mind egy-egy személyről és annak különböző életeseményeiről összegez érzékeny vallomást.

A fiatal művész különleges módszertanát így fogalmazza meg a kiállítás ismertetője:

,,Ez az önreflektív, biografikus és történetmesélő vizsgálódás a logoterápiában gyökerezik. Ez a pszichológiai irányzat, melyet Viktor Frankl osztrák pszichiáter dolgozott ki, az életre mintegy állandó folyamatra és értelemkeresésre tekint. A logoterápia, amely etimológiailag a jelentés („logos”) és a gyógyítás („terápia”) fogalmait egyesíti, elsősorban a nyelvvel, a megfogalmazással dolgozik, melyet az alkotó a képalkotás, mondhatni a “képfogalmazás” talajára ültet át.”

A munka során a résztvevők nem csupán alanyok, hanem egyben alkotótársak is, hiszen a kamera kattanása előtt egyéni beszélgetések során Forgách Anna meghallgatja a történeteiket, az érzelmeikről, élményeikről kérdezi őket, így kirajzolódik előtte az alanyok életútja, amelyből fotókönyvet alkot.

A kiállítás október 7. és 25. között a FKSE – Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesületben látogatható.

Kiemelt kép: Enyém, Tiéd, Miénk: F.K, 9. Fejezet: Nyomaim (Fotó: Forgách Anna)