Góré címmel adta ki tizenkettedik hivatalos lemezét a Cimbaliband. A góré szó több jelentéstartalommal is bír. Jelentheti egyrészt a hagyományos népi építészetből ismert terménytárolót, amelyben kukoricát tároltak, és a biztonságot jelentette a hosszú kemény telek idején. Másik értelmezése a főnök, aki kijelöli az utat, illetve meghatározza a regulákat. Ahogyan a cím jelentésében, úgy a lemez hangzásában is keveredik a hagyományos a hétköznapival.

A Cimbaliband cimbalmosával, Unger Balázzsal készült interjúnk itt olvasható:

Elvinni a népzenét a néphez – találkozás Unger Balázs cimbalmossal | Magyar Krónika

Gyerekként beleszeretett a cimbalomba, a rajongása pedig azóta is töretlen. A távoli vidékeken gyűjtött népdalokat, később mégis a szülőhelye, a Galgamente dallamvilága felé fordult. Tizenöt éves a zenekara, a Cimbaliband, de amikor találkozunk, olyan lelkesedéssel mesél az előző napi koncertjükről, mintha először állt volna színpadon. Unger Balázzsal az eseményt megörökítő videókat nézve kezdünk beszélgetni.

A lemez dalaihoz alapvetően azon népek zenéje mutatta az irányt, ahol a hungarikumnak számító cimbalom elterjedt a hagyományos népzenében: az Égei-tenger szigetvilágától az egész Balkánon, Románián és Magyarországon át, egészen Csehországig. Ezen felül a Góré zenei anyagában Unger Balázs és a Fonogram-díjas Cimbaliband tagjai bátran visszanyúltak régebbi, életigenlő slágereikhez, az Oppadiridához, a Balatoni nyaralóhoz vagy éppen a Hétfőhöz. Mindezt pedig úgy tették, hogy közben a népzenei hangzást hétköznapi élményeikkel vegyítették. Hogy ez mit is jelent? A közönség eljuthat velük a Északi széllel a Tengerre vagy egy Benzinkútra, megkóstolhatja a Csípőst, részt vehet egy igazi Kimaradásban, de Két úton még a Csendkovácshoz is eljuthat.

Unger Balázs – cimbalom, ének
Babos Lőrinc – dob, vokál
Solymosi Máté – hegedű 
Tóth Gergely – nagybőgő, brácsa
Varga Kornél – gitár, vokál

Közreműködik:
Tábori Mira – vokál
Czelleng Réka – vokál
Agatics Krunoszláv – harmonika
Bede Péter – szaxofon, klarinét
Görögh Dániel – trombita
Pribojszki Mátyás – szájharmonika, vokál
Zombor Bercel – derbuka

További információ és jegyek ide kattinva érhetők el.

A lemezt itt hallgathatja meg:

Nyitókép: Unger Panka