A Söndörgő zenekar a Facebook-oldalán jelentette be, hogy Grammy-díjra jelölték a Gyezz című albumukat és a Spoon című számukat. A legjobb világzenei album és a legjobb világzenei előadás kategóriájában szurkolhatunk a bandának.

Gyezz a Söndörgő kilencedik lemeze, amelyet a jazzvilág sztárszaxofonosa, Chris Potter közreműködésével vettek fel egy amerikai kiadó gondozásában, Darcy Proper négyszeres Grammy-díjas hangmérnök közreműködésével.

A Söndörgő 1995-ben alakult meg Szentendrén a Vujicsics Együttes magját adó Eredics család fiatal generációjának zenészei, Áron, Benjámin, Dávid és Salamon részvételével, de tagja Buzás Attila és Dénes Ábel is. Egyedül Áron zenél párhuzamosan a Vujicsicsban is. A Söndörgő 2014-ben megjelent Tamburocket című albuma nemcsak az európai világzenei rádiósok listáján szerepelt az első helyen, éves összesítésben a 3. legjobb világzenei lemez lett, az angliai Songlines pedig az év lemezének választotta – derül ki korábbi cikkünkből.

Magyar együttes a csúcson: a Söndörgő vezeti a világzenei toplistát | Magyar Krónika

Szeptemberben a Söndörgő együttes Chris Potterrel készített Gyezz című lemeze vezeti a rangos World Music Charts Europe világzenei toplistát. Ez legutóbb szintén a délszláv hagyományokra építő szentendrei csapatnak sikerült: 2014-ben Tamburocket – Hungarian Fireworks című lemezük is a világ legjobbja lett.

Nyitókép: Söndörgő Facebook-oldala