A lipicai lótenyésztés 2022-ben került fel az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára és a világ egyik legjelentősebb lipicai ménese a hazánkban található, a Bükk- fennsík lábánál fekvő Szilvásváradon. Ezeket a paripákat és azok tenyésztését mutatja be Pintér András új dokumentumfilmje, A négy szürke amelyet 14 millió forinttal támogatott az NFI.

A négy szürke (Forrás: Szellemi Kulturális Örökség)

Az 1956: Az ifjú szíve lánglobogva ég az 1956-os forradalom és szabadságharc jászberényi eseményeinek két, még élő főszereplőjén, Pintér Lajos orvos, hazánk veronai tiszteletbeli főkonzulján, és Gedai István, a Magyar Nemzeti Múzeum nyugalmazott főigazgatóján keresztül idézi fel a diktatúra elleni küzdelmet és azt, hogy utóbbi miként határozta meg az egész életüket. Kázsmér Kálmán rendezésére 15 millió forintot szavazott meg a NFI.

Pintér Ambrus szerzetes, tanár immáron 55 éve oktat a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban és egyben ő az ország legidősebb mozigépésze, valamint filmklub szervezője. A férfi éppen idén tartotta a gyémántmiséjét, a pappá szentelésének 60. évfordulója alkalmával tartott hálaadó szentmisét, az ünnepi alkalomból pedig a Magasságok és mélységek rendezője, Csoma Sándor beszélget vele. Az NFI által 21 millió forinttal támogatott A vállalás szabadsága című dokumentumfilmben az atya visszaemlékezésein keresztül ismerhetjük meg az életének a legfontosabb, sorsfordító pillanatait.

Mindig óriási szabadságom volt – interjú Ambrus atyával, legidősebb, még tanító pannonhalmi szerzetessel | Magyar Krónika

A pannonhalmi bencéseket 1958 óta szolgáló, legidősebb, még tanító szerzetes tanár legendás irányítástechnika-szakköre idén lesz ötvenéves. Pintér Ambrus atyával – aki egyúttal az ország legrégebb óta hivatalban lévő mozigépésze – beszélgettünk.

A 6,9 millió forintos támogatássál készülő Kétnyelvű oktatás a Muravidéken – miként a címéből is kiderül – azt mutatja be, Muravidéken miként zajlok a közoktatás, hiszen a szlovén mellett a magyar kisebbség nyelvén felváltatva tanítanak, Gál Anasztázia rendezése mindezt a támogató közösségi erőfeszítések, kulturális, financiális és nemzetpolitikai vetületein keresztül is megközelíti.

A Magyar örökség díjjal kitüntetett rendező, operatőr, zeneszerző Czencz József Zalátai álmok című alkotása ezzel szemben a horvát határ mellett és a Dráva partján fekvő Zaláta nevű faluba kalauzol el, ahol Szabó Ágota, a település gondnoka és helyi református közösség presbitere arról álmodozik, hogy felújítsák a református templomának nyolcvan éve tönkretett orgonáját, hiszen talán az épület ismét megtelne így hálaadó énekekkel és rendezvények, koncertek és esküvők helyszínéül szolgálna. A produkciót 6,5 millió forinttal támogatták.

Kiemelt kép: Pintér Ambrus szerzetes (Forrás: Pannonhalmi Főapátság)