Szeptember 27-én néptáncosokkal telt meg a budapesti Kossuth tér, akik az Európai Sporthét egyik fő eseményén két magyar rekordot is felállítottak. Sebestyén István,

a magyar rekordok regisztrátora megerősítette, hogy sikerült megdönteni az egy koreográfiára egyszerre táncoló legtöbb résztvevő rekordját.

Eközben csaknem 1500 fő táncolt a moldvai csángó táncházban, amellyel a korábbi táncházas körtáncrekord is megdőlt.

Az eseményen a Parlament előtt 10 és 14 év közötti gyerekek táncoltak egyszerre, egy közös néptánc-koreográfiát követve. A programot egy moldvai csángó táncház követte, amelyhez bárki csatlakozhatott. Az eseményről a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára,

Nagy-Vargha Zsófia nyilatkozott, hangsúlyozva, hogy a megmozdulás kiemelkedő példája volt a néptánc közösségteremtő erejének és az egészséges életmód fontosságának.

Nagy-Vargha Zsófia kiemelte, hogy a magyarságtudat megőrzésében kulcsszerepet játszik a néptánc. Hozzátette: a táncházmozgalom virágzása is bizonyítja, hogy az embereknek szükségük van minőségi kulturális élményekre, s a táncház minden korosztály számára közösségépítő erővel bír.

A nagyszabású rendezvényt a Nemzeti Diák-hallgatói és Szabadidősport Szövetség, valamint a Magyar Táncművészeti Egyetem együttműködésében szervezték,

célja pedig nemcsak a néptánc népszerűsítése volt, hanem az is, hogy az embereket az egészséges életmódra és a rendszeres testmozgásra ösztönözze.

A táncházmozgalom az 1970-es években indult Magyarországon, célja a hagyományos magyar néptánc és népzene megőrzése, népszerűsítése volt. A mozgalom lényege, hogy a falusi közösségek tánckultúráját élő formában, táncházakban adják tovább, az eseményeken bárki részt vehet és tanulhat. 

Fotó: Kulturális és Innovációs Minisztérium