Lassan tíz éve terjedt el széles körben is az ember és környezetkímélő kertművelés módszertana egy filmnek köszönhetően, amelyben Gyulai Iván ökológus avatja be a nézőket egy átfogó életszemléletbe. „Az én koncepcióm a káosz” – mondja, de ez a káosz enged teret a természetnek, hogy megteremthesse a fajok sokféleségében és együttélésében gyökerező egyensúlyt a kertben, a kertjét művelő emberben. 

Filmje oktatóvideóként terjed és közel 900 ezer megtekintésnél jár, a gyakorlatban azonban számos kérdés merül fel, amelyekre választ kaphatnak az Ökológiai Intézet Alapítvány Gömörszőlősi Oktató Központjában. Az őszi hónapokra meghirdetett képzéseket a módszer gazdája, Gyulai Iván tartja. 

November 9-én és 10-én azokat várják a gömörszőlősi kertbe, akik még csak ismerkednek a mélymulcsos műveléssel. Akik már megtették az első lépéseket egy ilyen kert, kertrész kialakítása felé és sajátjuknak érzik a parcellázott egótól eltávolodó, valódi fenntarthatóságra vezető szemléletet, október 5-én és 6-án, valamint november utolsó hétvégéjén is csatlakozhatnak egy-egy képzéshez. 

Október 18-20. között Gyulai Iván külön programot szentel a kert kialakítása körül felmerülő kérdéseknek. A résztvevők elhozhatják kertjük rajzát, elmondhatják elképzeléseiket, az eseteken keresztül elsajátítható az elvi és gyakorlati ismeretek teljes skálája. Választ kaphatnak arra, hogyan kell éghajlatbaráttá tenni a kertet, kezelni a gyepfelületeket, hová érdemes elhelyezni a kert rendszerében a gyümölcsfákat és a mélymulcsos kertet. 

November 22-24. között azokat várják késő őszi feltöltődésre, akiket foglalkoztat a jelenlegi életvitel fenntarthatatlanságának kérdése. 

„Sokan azért nem találják a helyüket, mert mindig azt figyelik, mije van a másik embernek. Ezzel szemben áll az etikus gondolkodás és élet, mely szerint csak annyit veszek el az egészből, amennyire valóban szükségem van. A fenntarthatóság egyre inkább érdekli az embereket, de ennek fő oka a szorongás és a félelem. És mitől félnek? A jólét elvesztésétől. Sokan azért vesznek most házat kerttel, hogy biztonságot teremtsenek maguknak. Hozzánk sokan jönnek, hogy lássák, milyen a fenntartható élet. Hát nem olyasmi, amit meg kell nézni, mert nem látványosság. Ezt vagy megéli az ember vagy nem.”

– fogalmaz Gyulai Iván.

A fenntartható fejlődésnek szentelt hétvégén szó esik majd „ökosokkról”, a világ helyzetéről a fenntarthatóság nézőpontjából, lesz terepi program Gömörszőlős határában a természetben megvalósuló irányítás megismertetése, megélése érdekében. 

Az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány őszi programjai részletesen itt olvashatók, jelentkezni az okologiai.intezet@gmail.com e-mail címen lehet.