Elképzelhető, hogy a C/2023 A3, más néven Tsuchinshan-ATLAS üstökös nemsokára szabad szemmel is látható lesz az égbolton – írja a Live Science. Amennyiben nem hullik darabokra még a Föld megközelítése előtt az égitest, akkor szeptember végén, október elején, pirkadatkor, egy fénycsóva formájában követhetjük a mozgását.

Várhatóan szeptember 27-én, pénteken lesz a legfényesebb az égitest, amikor eléri a perihéliumot, a becslések szerint 80 000 éves pályájának a Naphoz legközelebbi pontját. Az északi féltekén élők szeptember 27. és október 2. között, nagyjából 30 perccel napkelte előtt láthatják majd az üstököst a kelet-délkeleti horizont felett. Még egy alkalommal, október 13-án visszatér a C/2023 A3, ekkor jár majd a legközelebb a Földhöz, 71 millió kilométerre közelíti meg bolygónkat. Amennyiben valóban ilyen közel merészkedik az égitest, akkor hetekig látható lesz a fénye az égen, majd újra eltűnik 80 000 évre.

A cikk szerzői felhívják a figyelmet, hogy hiába lesz szabad szemmel is látható az üstökös, javasolt egy jó minőségű távcső vagy teleszkóp használata.

Nyitókép: C/2023 A3 – YouTube / Astrophotography World