Kilenc fogás, amelyet csak a Bartókon lehet megkóstolni, illetve amelyet nem szabad kihagynia annak, aki a környéken jár.
1. KARINTHY-SZELET A HADIKBÓL
A Hadik kávéház újranyitásakor cél volt, hogy Karinthy Frigyes öröksége ne csak szellemi táplálékként éljen tovább, hanem jelenjen meg az étlapon is. Mivel az író híresen édesszájú volt, hamar körvonalazódott, hogy a tiszteletére a menüsorra kerülő tétel egy desszert lesz. De milyen édességeket szeretett a mester? – érkezett a kérdés az unokához, Karinthy Mártonhoz. A csokoládét, a csokoládét és a csokoládét – jött a válasz. Így született meg a fehér, ét- és keserűcsoki-rétegekből álló Karinthy-szelet, amely ma is kapható a kávéházban.
2. BAGEL A WÖMBÄTBÓL
Aki a művészettel átitatott Bartók Béla úton inkább street food jellegű ételt keres, az a Wömbätban jó helyen jár. A nemcsak ötletes fantázianevet viselő, de kreatívan összerakott bagelek közül a forró dróttal nem lehet melléfogni. A sajtkrémmel, kecskesajttal, baconnel és áfonyacsatnival megrakott péksüteményt marinált hagymával kínálja a tulajdonos.
3. KAKAÓS CSIGA A PÉKMŰHELYBŐL
A város legjobb kakaós csigája – hirdeti a Bartók Béla úti Pékműhely bejárata mellé kifüggesztett tábla. S bár az állítást nem tudjuk minden kétséget kizáróan igazolni, azt garantáljuk, hogy a betérő nem fog csalódni. A kis üzlet üveg – fala mögött sürgő-forgó pékek gondoskodnak róla, hogy a pultban mindig sorakozzon jó pár a méltán legnépszerűbb termékükből.
4. PÁCOLT HERING A GDAŃSKBÓL
A tulajdonos házaspár lengyel gyökereinek hála, északi barátaink egyik különleges fogása, a marinált hering is rákerült a Gdan’ sk étlapjára. A hal sós vízben érkezik egyenesen Lengyelországból, majd rövid áztatás után tradicionális, olajból, hagymából, fokhagymából, répából, babérlevélből, fekete és szegfűborsból álló rétegelt pácba teszik, hogy pár nappal később már egy korsó sör vagy egy kupica vodka kísérőjeként kerüljön az asztalra.
5. GRILLSZENDVICS A KELET KÁVÉZÓ ÉS GALÉRIÁBÓL
A könyvekkel körülölelt, mindig zsúfolt helyszín vonzereje a kellemes hangulat mellett a különleges ízekben keresendő: Tom, a holland szakács ugyanis mesterien vegyíti a keleties stílust a magyar konyhával. Akinek már legalább egyszer volt szerencséje az indonéz mogyoróvajas grillszendvicshez, tudja, miért került a Bartók kihagyhatatlan ízélményei közé – akinek még nem, annak bármely napszakban jó szívvel ajánljuk a curry masalával fűszerezett és rukkolával gazdagított fogást.
6. CSÁSZÁRMORZSA A CSÁSZÁRMORZSÁBÓL
Adva van két gimnáziumi barátnő, akik egymás esküvői tanúi, lakó-, majd munkatársai lettek. Utóbbi egy régi kirándulásra vezethető vissza, ahol a megszokott párizsis szendvics helyett egyik osztálytársuknak császármorzsát csomagoljak uzsonnára. Ezt az élményt varázsolták valósággá a Bercsényi utca íves bejáratú kis üzletében. A klasszikus, hagyományosan grízből készült házias császármorzsa mellett megéri kipróbálni az édesség levegősebb, liszttel al – kotott, osztrák változatát is.
7. VIETNÁMI KÜLÖNLEGESSÉGEK A CAPHE BY HAI NAMBÓL
A Caphe a vietnámi nyugalom és közvetlenség színtere, ahol a specialty kávék mellett az ázsiai konyha új oldalát is felfedezhetjük a street foodként elhíresült bánh mì szendvicskülönlegességek segítségével. A Bartók hangulatához tökéletesen illeszkedő helyszínen hatféle, izgalmas fűszerezésű bagett közül választhatunk, amelyekhez a phin filteren keresztül a pohár alján található sűrített tejre csöpögő vietnámi kávét ajánljuk kísérőként.
8. VIOLET PAULA A BÉLA BÁRBÓL
A Béla bár nem csupán étlapjával, de italkuriózumaival is tiszteleg névadója előtt. Bartók Béla édesanyja, Voit Paula ihlette például a violet paula nevű, vodka, triple sec, citrusok és ibolya hozzáadásával készülő, elegáns pohárban érkező nedűt, amely meglehetősen tömény, mégis tavasziasan könnyed marad.
9. SPENÓTOS-RICOTTÁS PAPPARDELLE A MITZIBŐL
Ha Mitzi, akkor friss házi tésztacsodák. A pap – pardellék, spagettik, casareccék, rigatonik, pennék és gnocchik sűrűjében könnyű elveszni, főként, hogy mindig találunk újdonságot is az étlapon. A színes és kifejezetten vagány spenótos-ricottás pappardelle nem véletlenül az egyik legkedveltebb fogás: az összetevők remekül kiegészítik egymást, a parmezán a szükséges plusz, sokan pedig – talán nem véletlenül – lazaccal fogyasztják.
Két nagy 19. századi árvíz, az 1838-as és az 1876-os tapasztalatai alapozták meg azt, hogy a főváros ma képes védekezni a Duna haragjával szemben – de a városképen is rajta hagyták a nyomukat.
A Potykacsárdától a pörbölyi Ökoturisztikai Központig apasztottuk a kilométereket a Dél-Gemenc ártéri rengetegében. Átöleltük az ország legnagyobb kerületű fáját, figyeltük az erdő ezernyi rezdülését, s mielőtt visszatértünk volna Bajára, szalonnát sütöttünk a vadregényes Duna-part kövei között.
A Sárköz ártéri világában különleges összhang alakult ki ember és természet között. Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató ezt nevezte az eszményi együttműködés rendszerének.
Élt a múlt század elején egy bizonyos Kumibri úr, a „kapitén”, a „vizibüffés”, a dunai vadevezősök királya, a Szentendrei-sziget különc kőnyomdásza, aki nem mellesleg utálta a vizet, úszni sem tudott. Élni viszont annál inkább. És mosolyogni.