A ‘Heuréka!’ kiáltással kezdődő történet az emberi felfedezés vágya és a tudományos innováció szimbóluma. Arkhimédész híres felkiáltása ma is a magyar tudományos közösség büszkeségét tükrözi, hiszen a történelem során számos kiemelkedő magyar tudós járult hozzá a tudomány fejlődéséhez – a Rubik-kockától az mRNS-technológiáig.

A kiállítás négy tematikus blokkra oszlik, ezekben bemutatnak klasszikus és újszerű találmányokat, a tudományos eredmények alkotóit és kapcsolódásaikat. A látogatók bepillantást nyerhetnek a térben rejlő kreatív lehetőségekbe, felfedezhetik az emberiség űrhódításának lendületét, és elkalandozhatnak a virtuális valóság alapjául szolgáló energetikai kutatások, valamint a testi és lelki egészséget támogató felfedezések világába is.

A Heuréka! A magyar géniusz nyomában című ingyenes tárlat megnyitóján videó is készült:

A kiállítás kurátora Gál Vilmos történész-muzeológus, aki a megnyitó ünnepségen a kutatók iránti megbecsülés és felelősségérzet újbóli felélesztésének szükségességét hangsúlyozta. „A magyar géniuszok példáját idézve elengedhetetlen, hogy elismerjük és támogassuk a tudományművelést, valamint a tudósok munkáját” – mondta Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

Freund hangsúlyozta, hogy a kiállítás különösen időszerű, hiszen közeledik a Magyar Tudományos Akadémia alapításának kétszáz éves évfordulója, amely rámutat arra, hogy a nemzeti önállóság, a népesség jóléte és az ország fejlődése szorosan összefonódik a magyar nyelv és a magyar tudomány művelésével. Az Országgyűlés 2025-öt és 2026-ot a Magyar Tudomány Évévé kívánja nyilvánítani, ezzel támogatva a magyar tudományos közösség és a nemzet tagjainak találkozását.

Freund Tamás Eötvös József szavait is felidézte: „a cél, mely Akadémiánknak kitűzetett, nem tisztán nemzeti. Hivatása, hogy a közös munkában részt vegyen, mellyel az emberiség az ismeret útján a boldogság után törekszik.” Az Akadémia elnöke szerint a magyar géniuszok nagysága abban rejlik, hogy eredményeik nem csupán a magyar nemzetet, hanem az egész emberiséget gazdagították.

Fotó: Várkert Bazár