Hernyák László 1991-ben érkezett Magyarországra a Vajdaságból, eredeti terve szerint két hétre – ennek immár majdnem harmincöt éve. „Megkaptam a katonai behívót, de nem akartam a szomszédra lőni – meséli. – Arra gondoltam, átjövök két hétre az anyaországba, és ha minden megnyugszik, visszatérek, és éljük a boldog életünket tovább, de hát nem így történt.”
Feleségével, Valival 1993-ban telepedtek le az etyeki borvidéken. A birtok az Öreghegyen található. Kezdetben a helyi borászatoktól megvásárolt törkölyből készítettek párlatot, mert a Vajdaságból hozott párlatkészítési hagyományokat szerették volna meghonosítani a faluban.
Pár év múlva azonban már a helyi sváb közösség szüretein segédkezve szedték a szőlőt, hiszen Etyeken könnyű volt szerelembe esni a borral, és kipróbálni magukat annak világában is. Ehhez sok támogatást, segítséget kaptak a helyi borászoktól, sőt az ország más borvidékein is rengeteg barátra leltek. A családi vállalkozáshoz pedig hamarosan fiuk, Tomi is csatlakozott.
Laci elkötelezetten hisz az etyeki pezsgő jövőjében, és támogatja az első magyar pezsgő eredetvédelmét. „Etyeknek nemcsak a jövője, de a múltja is a pezsgő” – hangsúlyozza, hiszen amikor a 20. század elején Törley visszatért Franciaországból, Budafok mellett Etyeket választotta – okkal. Tudta, hogy mennyire hasonlít a meszes talajú és kellemesen hűvös klímájú Etyek Champagne-hoz, ezért innen vitte az alapborokat.
A Hernyák Birtok az elmúlt évtizedek alatt sokat fejlődött. A kézműves megoldásokat mára már jóval tudatosabb pincetechnológia váltotta fel, de a modern eszközök és korszerű eljárások használata ellenére mindvégig céljuk volt, hogy a birtok stílusa megmaradjon családiasnak, természetesnek, otthonosnak.
A Hernyák birtok vezetőjével, Hernyák Tamással készült interjúnk itt olvasható (2025, tavaszi lapszám)
Az organikus gazdálkodásnak köszönhetően még egészségesebb szőlők és borok kerülhetnek az asztalra. A biológiai alapú növényvédelem, a komposztálás, a megújuló energiák használata, a fenntartható energiagazdálkodás, a környezet zöldítése és vegyszermentesítése a birtok kiemelt elemeivé váltak.
A bió nekünk több, mint pusztán kíméletes permetezés. Számunkra ez a növény és a természet tiszteletéről szól. Arról, hogy amennyire csak tudjuk, alárendeljük magunkak az ősi törvényeknek. Nem betörni próbáljuk a természetet, hanem együtt élni vele, szolgálni azt
– mondja Laci.
Újabban a legtöbb fűszert, gyógynövényt, konyhakerti zöldségeket, sőt a teafüvet már maguknak termelik meg. A cél egy fenntartható gazdálkodás kialakítása a 21. századi technológiák és tudásanyag használatával. Laci rég dédelgetett álma egy saját maguk által megtermelt gyógyfüvekből összeállított gyomorkeserű megalkotása.
Fotók: Hernyák Birtok, PajtaKult