Az uniós országok közül 2021-ben Szlovéniában regisztrálták a legmagasabb öngyilkossági arányt, 100 000 lakosra vetítve 19,8 halálesetet, ezt követi Litvánia (19,5) és Magyarország (15,7) – derül ki az Eurostat statisztikáiból. A korábbi statisztikákhoz hasonlóan a 2021-es adatokból is az látszik, hogy a férfiak körében magasabb az öngyilkosságok aránya. Az öngyilkosságok 76,7%-át a férfiak követték el.

Az öngyilkosságok egy része megelőzhető, ebben igyekeznek segítséget nyújtani a lelki elsősegély telefonszolgálatok. Magyarországon 1970-ben indult útnak az első ilyen kezdeményezés egy ügyelővel és egy telefonnal, ma viszont már 22 szolgálat működik több száz önkéntessel – olvasható a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének (LESZ) honlapján. A lelki elsősegély telefonszolgálatok hármas feladatot látnak el:

Mentálhigiénés prevenció, a lelki egészség védelme. A pszicho-szociális problémák kínzó terhet jelentenek a mindennapokban, konfliktusok, életvezetési nehézségek forrásai. A segítő szervezetek annak érdekében igyekeznek tenni – tanácsadás, informálés, kezelőhelyhez irányítás és kísérés formájában –, hogy ezek ne váljanak krízissé.

Krízis-intervenció. Ha a személy szembenézve az őt veszélyeztető körülményekkel, azokat sem kikerülni, sem megoldani nem tudja, krízisbe kerül. A személyiséget veszélyeztető krízis megoldásához sokszor külső segítség szükségeltetik, ez a segítség a krízis-intervenció. Sajátos előnnyé válhat, hogy a krízisben hétköznapi kommunikációs szabályokat már betartani képtelen ember – miközben kommunikációs „adás-erőssége” lecsökken –, a hanggal, a vokális csatornán még képes közölni gondolatait.

Öngyilkosság-megelőzés. Az öngyilkossági veszélyeztetettség csökkentése, a végzetes „megoldások” értelmes cselekvésbe fordítása, a krízishelyzet problémahelyzetté alakítása a kliens és a segítő közös felelőssége.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Nyitókép: Unsplash