Ezekben a hetekben joggal érezhetjük úgy, hogy nehéz eligazodni az adománygyűjtések között: melyikkel teszem a legjobbat, hol tudok a leghatékonyabban segíteni. Végső soron majdnem mindegy, melyik kezdeményezés mögé állunk be, a segítség a lényeg: rászoruló emberek karácsonyát tehetjük szebbé. De hogy megkönnyítsük az eligazodást, összegyűjtöttünk néhány olyan kezdeményezést, melyek támogatásával biztos, hogy nem hozunk rossz döntést. 

Cipősdoboz Akció

Ahogy a kezdeményezés neve is jelzi, az adakozók rászoruló gyermekeknek szánt cipősdobozokat tölthetnek meg karácsonyi ajándékokkal. Annak, hogy ki mit tesz a dobozba, csak a fantázia szab határt: bármi belekerülhet, aminek szerintünk egy gyermek örülne. A Baptista Szeretetszolgálat szervezésében megvalósuló gyűjtésre december 18-ig várják a felajánlásokat. Csomag-összeállításról, ajándékötletekről és az átvevőpontokról rengeteg hasznos infót találhatunk az akció honlapján.  

Ajándékok a budapesti Mikulásgyárban. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

MikulásGyár

Főként tartós élelmiszereket, édességet, tisztító- és tisztálkodási szereket vár adományként a MikulásGyár, mely idén a Bakáts téren rendezte be bázisát. Az adományokat ott, illetve a Lumina Christmas Parkban lehet elhelyezni december 21-ig. Pontos címek, nyitvatartás és infók az adakozás menetéről a MikulásGyár honlapján olvashatók.   

Fotó: Ökumenikus Segélyszervezet

Szívposta

Az Ökumenikus Segélyszervezet idén is meghirdette adventi adománygyűjtése részeként a Szívposta adománygyűjtést. A Szívposta honlapján keresztül egyszeri vagy rendszeres adományokkal támogathatjuk a rászorulókat, mellyel egyidejűleg kedves ajándékot küldhetünk egy szerettünknek is. Adakozás, valamint a megajándékozni kívánt szerettünk címének megadása után a segélyszervezet munkatársai egyedi mézeskalács karácsonyfadíszt küldenek az általunk választott személynek. Erre idén december 17-ig van lehetőségünk. Adakozni a 1353-as adományvonal (egy hívás 250 forint) mellett a segélyszervezet honlapján keresztül tudunk.

Adakozás egész évben: Magyar Élelmiszerbank 

Ha lekésnénk a fenti jótékonysági kezdeményezéseket, a Magyar Élelmiszerbankon keresztül bármikor támogathatjuk a rászorulókat. Az Élelmiszerbank kiterjedt önkéntesgárdájával egész évben azon dolgozik, hogy a termelőknél, kereskedőknél felhalmozódó élelmiszer-felesleget olyan emberekhez juttassa el, akiknek nagy gondot okoz a napi betevő előteremtése. Az Élelmiszerbank munkáját legegyszerűbben a honlapjukon keresztüli adományozással segíthetjük. 

(Kiemelt fotó: MTI/Szigetváry Zsolt )