Családi foglalkozások, tárlatvezetések, valamint néptáncbemutatók és kézműves programok is várják az érdeklődőket a Néprajzi Múzeum Nagy dobra verjük! elnevezésű őszi fesztiválján október 25. és 27. között Budapesten. A fesztiválon szerepet kap még a népzene, a matyó népművészet, az átányi és a váli hagyományok, valamint a pásztorkultúra is.

A háromnapos fesztiválon lesznek tárlatvezetések az intézmény új gyűjteményes kiállításában, ahol kurátorok közreműködésével a látogatók betekinthetnek a hantik életébe, a busójárás részleteibe, de láthatják egyebek mellet egy mérai asszony ruhatárát is.

A fesztiválon bemutatót tart a Matyó Népművészeti Egyesület, a Liget Táncakadémia, a Fricska Táncegyüttes, koncertet ad a Lajtha trió, emellett zenei kalandozásra hívja Marokkótól Szenegálig az Ethnosound jam a közönséget.

Értéktartó modernség | Magyar Krónika

A Néprajzi Múzeum új épülete maga a jövő felé megnyíló jelen, bátor elszakadás a múlt diktálta megoldásoktól, odabent azonban az őrzők, a múlt értékeinek megtartói dolgoznak majd azon, hogy találkozhassunk az elődök fölhalmozta értékekkel.

A matyó hagyományok képviselőin túl más, a gyűjteményi kiállításban hangsúlyosan megjelenő települések lakói is ízelítőt adnak a helyi tradícióból: október 25-én fellép a váli Bíbor Néptánccsoport és a Vajda János Általános Iskola 4. osztályos tanulói, október 26-án pedig az Átányi Hagyományőrző Egyesület Asszonykórusa.

A programban szereplő kézműves foglalkozásokon busómaszkkészítés, hímzés, gyékényszövés, mézeskalácssütés, bútorfestés, pásztorbotfaragás és ostorfonás is várja az érdeklődőket, akik a magyar pásztorkutyafajtákról is számos érdekességet megtudhatnak a Duna-Tisza Magyar Pásztorkutyás Hagyományőrző és Sport Egyesület ügyességi bemutatóján.

Vésővel írt családtörténet – négy generáció óta örölődik a busómaszkfaragás szenvedélye Mohácson | Magyar Krónika

Négy generáció őrzi felmenői vonásait és faragja fába saját karakterét. A mohácsi műhely falán függő maszkkollekció valamiféleképpen a Hafner család arcképcsarnoka is. Az egyik leghíresebb maszkfaragó, Kalkán Mátyás leszármazottaival beszélgettünk.

Gregus László mesemondó közreműködésével a Dömötör-napi Méta Matinén a csillagszemű juhász történetén keresztül ismerkedhetnek meg a gyerekek a pásztorélet hagyományaival. Emellett lesz hangszersimogatás, rajzvadászat és gyermeksarok, interaktív módon pedig a gyűjteményi kiállításban szereplő tárgyakkal is találkozhatnak a gyerekek a fesztiválon.

(MTI)

Nyitókép: Hortobágy, Fortepan / Magyar Földrajzi Múzeum / Erdélyi Mór cége