Keresés
Close this search box.

Kelet Kávézó és Galéria – ahová egyszerűen jó betérni

 

Szöveg: Demeter Anna

Fotó: Földházi árpád, Máth Kristóf

A Bartók Béla út mára egy közösségre épülő kulturális kisvárossá nőtte ki magát, amelyben a vendéglátóhelyeknek is főszerep jutott. Gasztronómiai körképünk részeként látogattunk el a a kétszintes, a művész- és irodalmi közeget és a laptopozó egyetemistákat egyaránt megszólító Kelet Kávézóba is.

Itt töltötte estéit Latinovits Zoltán, Cseh Tamás, erre kószált céltalanul, és a szomszédban „szagolta a friss kenyér szagát” az Iskola a határon Bébéje, hiszen a könyv szerzője, Ottlik Géza maga is a környéken nőtt fel. A hely, amely Budapest egyik utolsó bárzongoristás vendéglőjének, a Szonátának adott otthont, korábban pedig Bartók cukrászdaként működött, ma elődjeihez hasonlóan kulturális fogalom a Bartók Béla úton. A Kelet Kávézó és Galéria a nyugatosok Hadikjával szemközt található, nevét azonban nemcsak elhelyezkedésének, hanem a házban található mecsetnek és a korábban itt működő kínai büfének is köszönheti.

Tulajdonosa, Timár Tibor már régóta a környéken lakott, amikor egy olyan kávézó létrehozását kezdte fontolgatni, ahová egyszerűen jó betérni. Nem gondolta, hogy a főutca fejlesztéséhez kapcsolódó kulturális pályázatával elnyerheti a helyiséget, de azóta is a lehető legkomolyabban veszi a ma már talán kissé elcsépeltnek hangzó kultúrkávézói identitást. „Három összetevőn múlik a hatás: jó kávé, barátságos csapat, valamint a megfelelő hangulat megteremtése. A polcokon sorakozó könyvek nem csupán dizájnelemek: olvassák, viszik, cserélik és szerencsére hozzák is őket. Galériánk havonta megújuló kiállításoknak ad teret, emellett népszerű Kelet kult sorozatunkkal a science café vonalat erősítjük, azaz kávézós légkörben beszélgetünk tudományos témákról” – részletezi a hely megálmodója.

A kétszintes kávézó a művész- és irodalmi közeg mellett a laptopozó egyetemistákra, a külföldiekre és az egyszeri betérőkre is marasztalóan hat. A tulajdonos szerint az alsó rész otthonosságot sugall, a felső fehér falaival letisztult munkakörnyezetet teremt. A kiszolgálók főként diákok, pályakezdők vagy épp útkereső fiatalok, akik kedves mosollyal kínálják az utánozhatatlan grillszendvicseket és kávékat. „Számunkra a személyesség elsődleges, amelyből a növekvő forgalom hatására nyilván veszítettünk – magyarázza az alapító –, de azért igyekszünk megtartani, sőt folyamatosan emelni a Kelet színvonalát.”

GRILLSZENDVICS A KELET KÁVÉZÓ ÉS GALÉRIÁBÓL

A könyvekkel körülölelt, mindig zsúfolt helyszín vonzereje a kellemes hangulat mellett a különleges ízekben keresendő: Tom, a holland szakács ugyanis mesterien vegyíti a keleties stílust a magyar konyhával. Akinek már legalább egyszer volt szerencséje az indonéz mogyoróvajas grillszendvicshez, tudja, miért került a Bartók kihagyhatatlan ízélményei közé – akinek még nem, annak bármely napszakban jó szívvel ajánljuk a curry masalával fűszerezett és rukkolával gazdagított fogást.

A Bartók sava-borsa - ételajánló a kultutcából | Magyar Krónika

Kilenc fogás, amelyet csak a Bartókon lehet megkóstolni, illetve amelyet nem szabad kihagynia annak, aki a környéken jár.

Hasonló tartalmak

Tengersík vidék

Minden magyar embernek el kell mennie egyszer a Hortobágyra. Nem szükséges egyszerre bejárni az egészet, de egy hosszú sétára azért szánja rá magát a látogató, legalább kiáltásnyira eltávolodva az autóktól, épületektől, bele a bogárzúgásos csöndbe. Hozzátartozik ez a látvány, ez az érzés, ez a tapasztalás a magyarságunkhoz.

Aki megízesíti a Tisza-tavat

Mi az, hogy tájétterem? Hogyan lehet ízekkel közösségről, vidékről, érzésekről mesélni? Mikk Szabolcs, a sarudi Sulyom séfje egy menüsoron keresztül mutatja meg, mit gondol a magyar gasztronómiáról, a Tisza-tóról és a konyhafőnökségről.

Tengerre, magyar? És folyóra! – Hajózási múzeum a Dunakanyarban

A kivájt fatörzzsel kezdődött, és most az atom-tengeralattjárónál tartunk. A víz, a szél, a mágnesesség, az idő és az emberi tudás – minden és mindenki hozzátette a magáét. Van Zebegényben, a Dunához közel egy múzeum, amelynek alapítója el akarta mesélni a hajózás hosszú és szép történetét.

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A sütikről bővebben az Adatkezelési tájékoztatóban olvashat. Elfogadás esetén jóváhagyja az Adatkezelési tájékoztatót, illetve a sütik használatát.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.


A weboldalunk fejlesztése érdekében nyomon követjük a felhasználói adatokat.
  • _ga

A Facebook segítségével nyomon követjük a kapcsolatokat a közösségi médiával.
  • _fbp

A weboldalunk fejlesztése érdekében nyomon követjük a felhasználói adatokat.
  • _ga
  • _ga_M1TCWC2EWM

Összes tiltása
Összes engedélyezése

KRoNIKA.HU Hírlevél

Légy részese a történetnek!