A magyar gasztronómia ismét bizonyította erejét: a Michelin Guide budapesti díjátadóján tíz hazai étterem kapott csillagot. A tatai Platán és a budapesti Stand megőrizte két Michelin-csillagos minősítését, míg nyolc másik vendéglátóhely – köztük az esztergomi 42, valamint a fővárosi BABEL, Borkonyha, Costes, Essencia, Rumour és Salt, továbbá az őriszentpéteri Pajta – egy-egy csillaggal bővítette a magyar gasztronómia dicsőséglistáját.

Túri Anikó, a Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkára a díjátadón kiemelte, hogy Magyarország turizmusa történelmi csúcson van.

A turisták ma már nemcsak látványosságokat keresnek, hanem hiteles, emlékezetes élményeket – akár egy olyan vacsorát, amelyre egész életükben emlékeznek. A Michelin-csillagok ezt az élményt hitelesítik nemzetközi szinten

– mondta az államtitkár.

Csendes Olivér, a Visit Hungary igazgatója szerint a gasztronómia ma már közös, nemzetközi nyelv, amely hidat képez kultúrák között. Mint elmondta, az utazók közel ötöde gasztronómiai élmények miatt indul útnak, a prémium utazók több mint fele pedig előre lefoglalja az éttermeket – ebben Magyarország különösen erős, hiszen a hazai séfek kreativitása, az alapanyagok minősége és a helyi ízek gazdagsága világszinten is figyelmet érdemel.

Michelin-csillagot nyert az őrségi Pajta étterem | Magyar Krónika

Tíz magyar étterem részesült a rangos elismerésben, az őriszentpéteri Pajta újonnan került a gasztronómia élbolyába. Fiatal séfjük, Akács István útja a dán …

Az idei díjátadón külön elismerések is gazdára találtak: a fenntarthatóságért járó Michelin Zöld Csillagot a Pajta étterem kapta, az év nyitása a rátkai Padi lett, míg az UMO Budapestet a legjobb szerviz díjával jutalmazták. A legjobb fiatal séfnek Pallag Dávidot (Rutin, Budaörs) választották, a legjobb sommelier díját pedig Varga Norbert (Stand, Budapest) vehette át.

A Bib Gourmand ajánlást, amely a kiemelkedő ár-érték arányt ismeri el, idén a budapesti Cabrio és a 94’ Konyha & Bar érdemelte ki.

A Michelin-színvonaltól a sallangmentes sikersörökig – végigkóstoltuk Székesfehérvár gasztronómiai kínálatát | Magyar Krónika

Hagyományos pitét? Kacsamájbonbont? Kapcsolatteremtő kérdésekkel kínált kávét? Kézműves sört? Vagy egy jó hamburgert? Székesfehérváron nehéz lehetetlent kív …

A Michelin-kalauz legfrissebb összesítése szerint Magyarországon jelenleg két kétcsillagos, nyolc egycsillagos, hat zöld csillagos, tizenhárom Bib Gourmand-díjas és 55 ajánlott étterem működik. Ezzel a magyar gasztronómia végérvényesen megerősítette helyét Európa élvonalában.

Fotó: Máthé Zoltán (MTI)