Kozma Imre 1940. június 4-én született Győrzámolyban, majd a győri bencés gimnáziumban érettségizett, ezt követően jelentkezett a győri papi szemináriumra, ami akkoriban rendkívül bátor döntésnek számított, hiszen mint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat oldalán írják,

,,1958-ban a papi hivatást választó fiatalok biztosan számíthattak arra, hogy az államvédelmi hatóság zaklatni és üldözni fogja őket.”

1963-ban szentelték pappá, elsőként Tát-Dorogbányán volt a szálláshelye, majd áthelyezték Budapestre, ahol 1968 és 1977 között a Ferenciek terén álló Alkantarai Szent Péter templomban teljesített szolgálatot. Miként ezekről az időkről visszaemlékeznek, a szokatlan hangvételű, szókimondó prédikációi sokakat megszólítottak, a fiatal felnőtteknek tartott konferencia beszédei alatt zsúfolásig megtelt a templom.

Ezt követően a zugligeti Szent Család plébániatemplomban folytatta a hivatását, ahol is a közösség tagjaként segítő feladatokat is kellett vállalni, ekkor alakult ki az az önkéntes hálózat, amelyből később biztosította az alapjait az 1989-ben megalakult Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak. Utóbbi alapító elnökeként szervezte meg a szegények, az idősek és a hajléktalanok ellátását, az első menekülttábort a zugligeti templom kertjében nyitotta meg Budapesten a gyülekező kelet-német családok előtt, mindez akkoriban Európa legnagyobb humanitárius akciója volt, összesen ugyanis 48 ezer menekültet fogadtak be.

Kozma Imre (Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat)

A háborús konfliktusok során is segítő kezet nyújtottak a környező országoknak, a romániai forradalom alatt segélyszállítmányokat juttattak el a szükséget szenvedő településekre, a délszláv háború alatt pedig kórházi osztályokat, bentlakásos intézményeket és nagy számú civil lakosságot menekítettek át hazánkba. Kozma Imre felhívásaira százasával jelentkeztek az önkéntesek, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pedig az ország számos pontján helyi csoportokkal bővül.

A szervezet a megalakulása óta hazánk egyik legnagyobb magyarországi karitatív szervezetévé nőtte ki magát, intézményeiben és önkéntes csoportjaiban naponta átlag 17 ezer emberről gondoskodnak, és hálózatot építettek ki a szociális, az oktatási és az egészségügyi ellátások területén is.

Miként a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közleményében írják, 1997-ben Kozma Imre atya felvételét kérte a Betegápoló Irgalmasrendbe, amely az irányítása alatt megerősödött, és kórházaival az egészségügyi ellátás jelentős szereplőjévé vált. Ötvenhét évesen lett szerzetes, a legtöbben ilyenkor már a visszavonulásukat tervezik, ő azonban a keresztény szemléletű orvoslás újraélesztését tűzte célul, és 82 éves koráig vezette a rend hazai szervezetét.

Több mint harminc alkalommal méltatták az élete során rangos kitüntetésekben, 1996-ban az Év emberének választották, 2003-ban a Magyar Köztársaság Középkeresztje díjat vehette át, 2005-ben Prima Primissima díjat kapott, 2010-ben Francia Becsületrenddel tüntették ki, 2016-ban Európa Polgár díjjal ismerték el életművét, de számos település önkormányzata is díszpolgárrá választotta.

Kiemelt kép: Kozma Imre atya (Forrás: Vatican News / Facebook)