A Földabrosz digitális gyűjteményt négy évvel ezelőtt hozta létre a nemzeti könyvtár. A nemrégiben megújított felület két jelentős magángyűjteménnyel gyarapodott az utóbbi időben – olvasható az oszk.hu oldalon. Szántai Lajos (1930–2005) térképtörténész szenvedélyes munkája során az 1970-es évektől kezdve több mint nyolcszáz, 1528 és 1850 között kiadott térképet gyűjtött össze. Szalai Béla, a magyar várak, városok újkori grafikai metszetanyagának kutatója pedig 320 térképből állló, az újkori atlaszkartográfia magyar vonatkozású európai térképeit felvonultató gyűjteményt állított össze.

A Szántai-gyűjtemény egyik figyelemreméltó darabja Lipszky János (1766–1826) térképész, huszártiszt 19. század elején készült Magyarország-térképe, amely a csillagászati mérésekkel hitelesített határok mellett mintegy 20 000 településnevet is feltüntetett. Ez a térkép, amelynek részletgazdagságát a 20. századi mérések is igazolták, a korszak legrészletesebb földrajzi ábrázolása. A Szalai-gyűjtemény egyik különlegesen szép térképe az angol John Speed (1552–1629) atlaszában publikált díszkeretes mű, amely az 1627 és 1676 közötti években jelent meg.

A magyar történeti földrajz szempontjából kiemelkedő értékű a kiváló csillagász, Hell Miksa (1720–1792) térképe, amely a honfoglalás kori Magyarországot mutatja be Anonymus Gesta Hungarorum című műve alapján. Sigmund Gabriel Hipschmann (1639–1679 körül) nürnbergi metsző és festő metszetei a török kori magyar várakat és erődítményeket ábrázolják a 17. századból, míg Nicolas de Fer (1646–1720) Erdély-térképe a 18. század elejének nemzetiségi viszonyait szemlélteti. Korabinszky János Mátyás (1740–1811) méltán híres országtérképén szinte a lehetetlent kísérelte meg; műve Magyarország gazdag természeti kincseit és gazdasági, ipari, bányászati, mezőgazdasági és más tevékenységeit próbálja bemutatni közel száz jelkulcsnyi elemmel.

A Földabrosz a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ Országos Széchényi Könyvtár folyamatosan bővülő digitális tartalomszolgáltatása, amely az intézmény által őrzött különleges térképekhez biztosít szabad hozzáférést. Céljuk sokrétű gyűjteményük közkinccsé tétele a lehető legszélesebb körben, kiegészítve a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ egyedülálló hungarika térképgyűjteményével – olvasható a foldabrosz.oszk.hu oldalon.

Az újonnan publikált digitális gyűjtemény koronaékszere az 1566-os magyarországi hadszínteret ábrázoló térkép, amelyet a veronai születésű híres velencei rézmetsző, Paolo Forlani készített. Az ő nevéhez közel száz térképlemez köthető, amelyek az 1560 és 1571 közötti időszakból származnak. Keze nyomán készült még egy metszett földgömb és két, városokat ábrázoló könyv is, több mint negyven látképpel. A szakirodalom a most feltöltött térképnek csupán egyetlen kiadását ismeri, amely önálló lapként és a Lafreri-atlaszok (IATO) részeként is előfordul.

A digitalizált térképek nemcsak a korabeli földrajzi ismereteket, hanem a történeti Magyarország különböző korszakainak társadalmi és gazdasági viszonyait is pontosan bemutatják, ezáltal hozzájárulva a magyar történelem mélyebb megértéséhez.

A platform egyedülálló, több szempontú keresőrendszert kínál, amely lehetővé teszi a térképek tematikus és földrajzi szempontok szerinti böngészését, miközben a felhasználók ingyenesen letölthetik és felhasználhatják a kiválasztott térképeket. 

Nyitókép: Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ, Kézirattár és Régi Könyvek Gyűjteménye