Októbertől minden hónap harmadik csütörtökjét kinevezték Kispénteknek a Petőfi Irodalmi Múzeumban, ugyanis ezeken a napokon déltől este 8-ig látogathatóak az állandó és az időszaki kiállítások, délután hattól pedig különleges kurátori tárlatvezetésekkel is készülnek.

Október 14-én indul az intézmény négy alkalmas kreatív írás kurzusa, nem azzal a céllal, hogy új esztétikai értékeket hozzanak létre, hanem, hogy a résztvevők a saját önismeretüket, figyelmüket fejleszthessék egy játékos írásélmény megtapasztalása által. Mindezt Dr. Pesthy Orsolya pszichológus, irodalomterapeuta segítségével tehetik meg, akitől naplóvezetési technikákról tanulhatnak, fiktív- és valós megfigyeléseket tehetnek, természetrajzokat készíthetnek, valamint céltalan leveleket fogalmazhatnak meg.

Petőfi Irodalmi Múzeum (Fotó: Máth Kristóf)

Egy izgalmas, három részes beszélgetéssorozat is indul a reformkori divatlapok köré épült Szépvilág című kiállításhoz kapcsolódóan, amely azt vizsgálja, miként viszonyul a nyilvánosság kérdéseihez, milyen kommunikációs lehetőségeket rejt a divat és az öltözködés, de szóba kerül majd a divattal kapcsolatos kiállítások különleges helyzete is. A beszélgetéseket Szentesi Réka társadalomtörténész, divatkutató vezeti majd október 31-től.

Mindemellett folytatódnak a korábban indult, népszerű eseménysorozatok is: minden hónap utolsó szerdáján, a PIM Esti Extrán különleges tárlatvezetéseken új szempontok alapján ismerhetjük meg a kiállításokat. A nyári fesztiválok után pedig ismét beköltözik a Károlyi-palotába a Pilvax, hogy az időszaki tárlatok kínálta társadalmi kérdésfelvetéseket együtt vitathassák meg az érdeklődők. Október 16-án olyan témaköröket járhat körbe a közönség, mint például, hogy miként kapcsolódhat korunk divatkultúrája a múlt kérdéseihez és jelenségeihez, hogyan képviselhető az egyéni, szubkulturális vagy nemzeti identitás a ruházaton keresztül, ezzel szemben november 20-án az irodalmi naplók, illetve a nyilvánosság és a privát szféra legbensőségesebb rétegei közötti kapcsolatot boncolgathatják.

A PIM programjairól részletes információkat az intézmény oldalán találhatók.

Kiemelt kép: Petőfi Irodalmi Múzeum (Fotó: Máth Kristóf)