Október 7–9. között Magyarország ismét a nyugati és keleti beruházások találkozópontjaként mutatkozik be a világ egyik legjelentősebb ingatlanfejlesztési rendezvényén, a müncheni EXPO REAL-on. A szakkiállításon 75 ország több mint kétezer kiállítója vesz részt, közel 40 ezer döntéshozó jelenlétében. Magyarországot az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) képviseli, amely a legnagyobb hazai ingatlanfejlesztők érdekeit képviselő szervezet.

Takács Ernő, az IFK elnöke szerint a nemzetközi bemutatkozásunk megerősíti Magyarország hídfőszerepét, amely gazdasági vonzerőnkre, fejlett infrastruktúránkra és logisztikai hálózatunkra épül.

Az elmúlt időszakban újabb rekordot döntöttek a külföldi működőtőke-befektetések (FDI), különösen az autóipari fejlesztések és az elektromos autózáshoz kapcsolódó beruházások terén. Magyarország elkötelezett a zöld átállás mellett, amelynek révén hosszú távon jelentős változások várhatók az ipari kibocsátás területén. Takács Ernő hangsúlyozta, hogy az országban jelenleg is folyamatban vannak olyan beruházások, amelyek meghatározzák a következő évek ipari fejlesztési irányait.

Takács Ernő szerint a 2024-es év az ingatlanfejlesztési piacon a felkészülés és a visszaépülés időszaka lesz. A CBRE ingatlantanácsadó cég adatai alapján az év első felében mintegy 160 millió euró értékű ingatlanbefektetés érkezett Magyarországra, ami ugyan elmarad a tavalyi számoktól, de figyelembe véve a 400–500 millió eurónyi, előkészítés alatt álló tranzakciót, a teljes éves eredmény 10–15 százalékkal meghaladhatja a tavalyit.

A befektetők a kedvezőbb finanszírozási környezetre várnak, miközben Budapest és a vidéki régiók egyre vonzóbb célpontokká válnak.

A magyar ipari ingatlanpiacon újabb rekordok várhatóak, különösen a fenntarthatósági elvárások növekedésével. Az év első felében a teljes modern ipari ingatlanterület meghaladta az 5,14 millió négyzetmétert, ebből több mint 3,5 millió négyzetméter található Budapest környékén. Az ipari szektorban a bérlők egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a fenntartható és költséghatékony csarnokokra, amelyek jobban igazodnak az ügyféligényekhez.

Annak ellenére, hogy a budapesti irodapiacon az értékesítési volumen visszaesett, a bérbeadási piac továbbra is erős. Az év első felében 20 százalékkal több irodaterületet béreltek ki, mint tavaly, ami összesen 238 400 négyzetmétert jelent.

Ez a dinamika nemcsak Budapestet, hanem a teljes kelet-közép-európai régiót is jellemzi. A magyar főváros irodapiaca mind minőségében, mind fenntarthatósági szempontból felveszi a versenyt a nyugat-európai országokkal.

A magyar turizmus is kiemelkedő eredményeket produkál, különösen Budapesten, ahova az év első felében 24 százalékkal több külföldi turista érkezett, mint tavaly. Ez a növekedés nagy lökést ad a hotelpiacnak is, ahol számos új szállodafejlesztés van folyamatban.

A luxusszállodák iránti kereslet különösen növekszik, új márkák jelennek meg a fővárosban, míg néhány irodaház esetében felmerül a funkcióváltás lehetősége, hogy hotelként üzemeljenek a jövőben.

Joó István, a Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója szerint Magyarország továbbra is vonzó célpont a külföldi befektetők számára. A tavalyi évben elért, 13 milliárd eurót meghaladó FDI rekordot követően az idei év első fele is sikeres volt. 

Fotó: Messe München GmbH