Miként a korábban két cikkünkben is megírtuk, az idei Szemrevaló középpontjában a női rendezők és az irodalmi adaptációk állnak abszurd humorú vagy éppen drámai alkotásokkal. A szervezők közzétették a tervezett közönségtalálkozók dátumát is.

Ilyen felnőni egy pszichiátrián, de Hasfelmetsző Jack is beköszön az idei Szemrevalón | Magyar Krónika

Idén tizenharmadik alkalommal rendezi meg a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közösen a Szemrevalót október 10 és 20 között, amely ezúttal is a német nyelvterület legújabb alkotásaira fókuszál. A kínálatban elsősorban irodalmi adaptációk és női rendezők állnak a középpontban, szorongató témákból pedig nem lesz hiány, de egy különleges klasszikust is láthatunk.

Az idei rendezvényt október 10-én este hétkor a Művész moziban Hans Steinbichler Egy egész élet című alkotása nyitja. A film Robert Seethaler egy árva fiú küzdelmes sorsát bemutató regényének adaptációja, vetítése után a főszerepet alakító Stefan Gorskival találkozhat is a közönség. Gorski játékával elnyerte a Bavarian Film Awardson a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat.

Joachim Meyerhoff abszurd humorú önéletrajzi regényének feldolgozása, a Mikor lesz végre megint olyan, amilyen sosem volt? arról szól, milyen felnőni egy pszichiátriai klinika területén. A film után a rendezővel, Sonja Heissszel beszélgetésen is részt vehetnek a nézők. A tizenkilencedik századi svájci Alpokban játszódó társkapcsolati drámát, a Jakob lovát szintén annak rendezője, a magyar származású Katalin Gödrös kíséri el a fesztiválra.

Jakob lova (Fotó: Slava Hlavacek)

Vetítik az Egy zuhanás anatómiájában nyújtott alakításáért az idei Oscaron a legjobb női főszereplő díjáért versengő Sandra Hüller főszereplésével készült – valós eseményeket elmesélő – abszurd vígjátékot, A változás valutáját. A vetítés után a film egyik színésze, a Good bye, Leninből is ismert Peter Kurth áll színpadra. Az egész országot veszélybe sodró népszavazásról szóló vígjáték, a Helló Svájc! után rendhagyó módon nem a film egyik alkotójával, hanem Jean-Francois Paroz-val, Svájc magyarországi nagykövetével beszélgethet a közönség a komédiában ábrázolt megtörtént eseményekről.

Az egyszerre melankolikus, szenvedélyes és szívmelengető Rickerl – a zene legfeljebb hobbi után a film női főszereplője, Agnes Hausmann áll színpadra, míg a rendezvény egyik legkülönlegesebb vetítése, az 1929-es méltatlanul keveset emlegetett remekmű, a Pandora szelencéje után Teller Katalin irodalomtörténész nyújt történelmi hátteret a filmhez.

Kiemelt kép: Egy egész élet (Forrás: TOBIS Film)