A patinás Törley pezsgőgyárban a világon ismert mind a négy technológiával hatvanféle pezsgőt készítenek a száraztól az édesig. A gyártás minden fázisát, a szőlőtermesztéstől a palackozásig a gyár maga végzi, így garantálja a minőséget. Ebben – is – különleges a 142 éves múltra visszatekintő budafoki gyár.
A világhírű családi vállalkozás történetét egy bizonyos Schmierl Valentinig vezetjük vissza, aki felmenői példáját követve a katonai pályára készült. Részt vett az 1848–49-es szabadságharcban, és olyan lelkes hívévé vált az ügynek, hogy a nevét is magyarosította. Ő volt Törlei Bálint, akinek legkisebb fia, József a mesék szabályai szerint és örökség híján elindult külföldre szerencsét próbálni.
A grazi kereskedelmi akadémián barátkozott össze néhány champagne-i szőlősgazda fiával, velük tartott hát a pezsgő őshazájába, oda, ahol a bencés apát, Dom Pérignon az első pezsgőt kirobbantotta a palackból. A fiatal Törley alaposan megismerte a bor- és pezsgőkészítés folyamatát, és már 1880-ban, harmincévesen saját gyárat alapított. Tehetséges, minden újdonságra fogékony fiatalember volt, természetes, hogy igyekezett összekötni a szálakat szülőföldje és üzleti vállalkozása között. Egyik hazai beszerzőútján vette észre, mennyire hasonlít a meszes talajú és kellemesen hűvös klímájú Etyek Champagne-hoz, az akkor Promontornak hívott Budafokon pedig az érleléshez és tároláshoz ideális, sziklába vájt pincerendszert talált. Így telepítette haza az üzemét.
Csillagok a palackban | Magyar Krónika
Hogyan lett a bácskai gazdálkodó fiából a dualizmus egyik legsikeresebb gyárosa és innovátora? Időutazásunk a boldog békeidőkbe és a Törley József alapította budafoki pezsgőgyár aranykorába repít.
Az 1882-ben Budafokon felépített gyár meghökkentően modern üzem volt. Liftekkel, gőzgépekkel, csigás emelőkkel folyt a gyártás, olyan hatékonyan, hogy az új század elején már évi egymillió palackot állítottak elő. A tizenkét kilométer hosszú, tekervényes pincerendszerben bőven volt hely, és hamarosan felépült a gyár mellett a reprezentatív kastélyépület is.
Törley egészen kiváló marketingstratéga volt, a mai napig számtalan helyen tűnnek fel reklámtáblái, feliratai, céges logóval ellátott plakátjai. Már akkor hitt a reklám erejében, amikor sokan azt sem tudták, mi fán terem is az. Ő alkalmazott először teherautót a szállításra, de ez nem meglepő, tekintve, hogy a pezsgőgyártáson kívül az autós közlekedés egyik úttörője is volt, a Magyar Automobil Club alapító tagjaként. Kisebb ok a büszkeségre, de ő okozta az első dokumentált autóbalesetet Budapesten, amikor is „száguldozása” közben elsodort egy utcaseprőt. A köztisztasági dolgozónak komoly baja nem esett, és tetemes mennyiségű pezsgővel vigasztalódhatott.
A Törley egyike volt tehát a kiegyezés utáni időszak rendkívül sikeres családi vállalkozásainak, és ennek elismeréséül a millenniumi ünnepségek idején az alapító Ferenc Józseftől nemességet kapott.
A gyár negyedszázados fennállásának ünnepsége alig ért véget, amikor Törley József vakbélgyulladásban váratlanul meghalt. Mivel házasságából csak egy kislány született, és ő sem érte meg az első születésnapját, a gyárat testvére gyermekei vitték tovább. Gazdasági világválságon, proletárdiktatúrán, világháborún át egészen az államosításig. A gyártás 1951-ben indult újra, a Törley az ország egyetlen pezsgőgyára lett az Unicum Likőrgyár felügyelete alatt.
A tradicionális eljárással készített pezsgők 24–36 hónapig abban a palackban érlelődnek, amely a fogyasztó asztalára kerül. Másik módszer, amikor másfél literes, úgynevezett magnum palackokban történik az érlelés, majd a palackok tartalmát tartályba ürítik vissza, onnan palackozzák végleges kiszerelésben. A harmadik módszerrel állítják elő a könnyed és gyümölcsös habzó italt, ezek végig tartályban érlelődnek, és likőrözéssel készülnek. A negyedik előállítási mód hasonlít a harmadikhoz, csak nem a bort, hanem a mustot erjesztik, és nem használnak likőrt. Aki a módszerekről többet szeretne megtudni, keresse fel a Törley Pezsgőpincészet honlapját. |
Nyitókép: hungarikum.hu