Amikor a járvány alatt bezárt az ország, Marosi Viktor ötletére Mucsi Zoltán valós és kitalált karakterek bőrébe bújt. Az elkészült képeken az év tizenkét hónapjára kínálnak kulturális és történelmi reflexiókat. Marosi Viktor és Mucsi Zoltán három napra összebútoroztak egy fotóstúdióban, belefeledkeztek a közös alkotás, a viták és az együtt gondolkodás folyamatába.

,,Éppen négy éve, hogy a világunk nem a szokásos arcát mutatja, hol a természet, hol az emberi hülyeség és önzés állítja újabb kihívás elé a civilizációt. A mi dolgunk mindeközben, hogy ügyeljünk az alapértékeinkre és erre emlékeztessük utastársainkat is. Állítólag kultúra nélkül két év alatt kihalna az emberiség. Talán alkotás nélkül még hamarabb. De ha nem találunk magunk mellé olyan embereket, akik velünk együtt hisznek egy ügyben; ha csak egyvalaki másfelé húzná a szekeret, ezek a képek is egy memóriakártyán süllyednének a digitális feledésbe”

– mondta el Marosi Viktor a kiállítás ötletének megszületéséről.

Mucsi Zoltán Jokerként (Fotó: Marosi Viktor)

A fotósorozatban Mucsi Zoltán olyan személyek bőrébe bújik, akik a jelenlegi világunk esztétikai és morális alapelveit befolyásolják, így kerülhet egymás mellé Sir Winston Churchill, Woody Allen, Pablo Picasso vagy éppen olyan fikciós karakterek, mint Joker vagy Rambo.

„Színpadon vagy filmben a szerző mondatokat ad nekem, és azok a mondatok találkoznak a sorsommal, a személyiségemmel, az alkatommal, megszületik valaki, aki nem 100%-ig az, akit a szerző megírt, de nem is én vagyok, hanem a kettő ötvözete. Nem elég csak a fejtartását gyakorolni valakinek, lelket is kell adni neki, különben üres báb lesz – ez hol jobban sikerül, hol kevésbé”

– tette hozzá Mucsi Zoltán.

A kiállítás először Békéscsabán, a fotográfus szülővárosában debütált, október 4-től pedig a fővárosiak is megtekinthetik a Freyler Art Galériában.

Kiemelt kép: Mucsi Zoltán