Ahol sör mellé beszélgetés jár – ilyen a Gdańsk könyvesbolt és büfé

 

Szöveg: Demeter Anna

Fotó: Földházi árpád, Máth Kristóf

A Bartók Béla út mára egy közösségre épülő kulturális kisvárossá nőtte ki magát, amelyben a vendéglátóhelyeknek is főszerep jutott. Gasztronómiai körképünk részeként látogattunk el a Gdańskba, ahol a múltból kóstolót, a jelenben pedig közvetlenséget kaphatunk.

Történt egyszer, hogy egy magyar képzőművész Varsóban sétált lengyel feleségével, amikor a babakocsit tologatva kedvük támadt betérni valahová. A kiválasztott vendéglátóhelyen a múltból kaphattak kóstolót. „Odakint a szesztilalom időszaka alatt elterjedt a menürendszer, amelyben a tipikus, főként halételek mellett lehetett alkoholt kínálni a betérőknek. Annyira megtetszett ez az ott ragadt, sajátos hangulat, hogy szerettem volna valami olyat alkotni, ahol mindez megvan: sör, vodka és hering. Egyfajta Bermuda-háromszög, amelyben el lehet süllyedni” – mondja a Gdańsk könyvesbolt és büfé tulajdonosa, Szepessy Ákos a Bartók Béla út apró, de annál izgalmasabb helyiségében.

A környéken felnőtt képzőművész korábban a B32 Galériában dolgozott, majd Jagielska Marzenával, a Gdańskban született és Magyarországon otthonra lelő, kulturális szervezéssel és újságírással foglalkozó feleségével fogott saját vállalkozásba. A hely története lengyel könyvekkel kezdődött, felolvasásokkal, beszélgetésekkel folytatódott, és immár kilenc éve íródik. A szürkés félhomályban pedig valóban jó elmerülni a tárgyak történetében, a baráti beszélgetésekben, vagy csak úgy, egy tál marinált hering mellett egy korabeli művészeti kiadványban.

„A hely egyébként valaha fodrászüzlet volt, emiatt sajátos a beosztása. Érdekes, amikor bepárásodik az ablak, mindig előbukkan az eredeti felirat az üvegen. Szép ez a játék” – kapcsolódik újra a múlthoz a tulajdonos. Szepessy Ákos a jövőt egyértelműen a közvetlen, bizalmi légkörben látja. A Gdańskban ezért nincsenek is munkatársak, a személyzet egyenlő az ötletadó házaspárral. „Ha kérsz egy sört, amely egyébként jászdózsai, ahonnan édesanyám származik, akkor kapsz mellé egy beszélgetést is, ami hatalmas érték” – meséli a képzőművész. Meglátása szerint ez az atmoszféra jól illeszkedik az utcaképbe is: „Biciklivel járok a Szabadság hídon át, és ritkán van olyan, hogy ne köszönjek ide-oda valakinek. Olyanok vagyunk, mint egy kisváros.”

PÁCOLT HERING A GDAŃSKBÓL

A tulajdonos házaspár lengyel gyökereinek hála, északi barátaink egyik különleges fogása, a marinált hering is rákerült a Gdan’ sk étlapjára. A hal sós vízben érkezik egyenesen Lengyelországból, majd rövid áztatás után tradicionális, olajból, hagymából, fokhagymából, répából, babérlevélből, fekete és szegfűborsból álló rétegelt pácba teszik, hogy pár nappal később már egy korsó sör vagy egy kupica vodka kísérőjeként kerüljön az asztalra.

A Bartók sava-borsa - ételajánló a kultutcából | Magyar Krónika

Kilenc fogás, amelyet csak a Bartókon lehet megkóstolni, illetve amelyet nem szabad kihagynia annak, aki a környéken jár.

Hasonló tartalmak

Virtuális hidak építői – a párkányi hídőrség

Több mint húsz éve indult a párkányi Hídőr program, azóta az Antarktiszt leszámítva az összes földrészről a régióba csalogatja a művészeket. Himmler Györggyel, a Párkány és Vidéke Kulturális Társulás vezetőjével kultúrák kapcsolódásáról, emberi és természeti értékekről beszélgettünk.

Az Erzsébet-híd hídmestere, riport, Magyar Krónika Magazin, Fotó: Boncsér Orsolya

Nyolcvanhét méterrel a város felett – így dolgozik egy budapesti hídmester

Vannak hivatások, amiket mintha szuperhősökre szabtak volna. Olyanokra, akiknek nem emelkedik meg a pulzusa, amikor nyolcvanhét méter magasan megbillenti őket a szél, és akik egy hajszálvékony repedést is észrevesznek az acélban. Négy hídmester dolgozik a fővárosban, közülük Tóth Krisztiánnal jártuk be Budapest egyik rejtett és különleges világát.

KRoNIKA.HU Hírlevél

Légy részese a történetnek!