
Már egy világhírű szingapúri étteremben is kapható a St. Andrea Szőlőbirtok bora
A birtok 2018-as és 2019-es Merengő Egri Bikavér tételei már az ázsiai borkedvelők számára is elérhetőek.
A Bortársasággal együttműködésben készülő rovatunkban tájakról, pincékről, hivatásról, a szőlő szeretetéről kérdezzük alanyainkat – egy-egy, általuk választott tétel ajánlásával kiegészítve.

A birtok 2018-as és 2019-es Merengő Egri Bikavér tételei már az ázsiai borkedvelők számára is elérhetőek.

Egységben az erő, mondják. Ki ne tudná ezt jobban, mint a semmiből gazdaságot, mi több, igazi közösséget teremtő Hernyák család. Az etyeki birtok vezetőjével, Hernyák Tamással többek között korszakokról, célokról és egy borvidék működőképességének feltételeiről beszélgettünk.

97 pont, platinaérem és világelső hely az aszúk között – a Béres 2017-es 6 puttonyos tokaji bora a 2025-ös Decanter World Wine Awards egyik legnagyobb meglepetése és sikere lett.

Minden reggelt azzal a gondolattal kezd, mit és hogyan lehetne javítani a munkájában, de ismeri a megelégedettség érzését is. Ifjabb Figula Mihály életében kérdőjelek ugyan nem voltak a hivatását illetően, nehezebb megállók igen. Interjú.

„Ezt a dombot megjelölte az Isten” – írta Márai Sándor Egerről. „Termőhely plusz szeretet egyenlő nagy bor” – teszi hozzá idősebb és ifjabb Lőrincz György. Apa és fia hiszik, nemcsak az egri dűlők, az ő útjuk is áldott. A sikerhez vezető magasságokról és mélységekről Egerszalókon, az általuk vezetett, ma már világszínvonalú St. Andrea Szőlőbirtokon beszélgettünk.

A Pannonhalmi borvidékről először nyerte el borász az Év Bortermelője címet. A magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetést december 10-én adták át a Gundel Étterem és Borpincében.

Mindenkinek megvan a maga napfelkeltéje, és mindenkinek megvan a maga bora. Luka Enikő korántsem gondolta, hogy borász lesz, de ma már a Fertő tó partján élvezi nap mint nap a természet varázsát és munkája gyümölcsét.

Hogyan tükrözi vissza egy pohár bor a készítőjét? Kiérezhető-e a szellem a palackból? Hogy ennek utánajárjunk, Bott Frigyest, a komáromi régió legismertebb borászát arra kértük, válassza ki kínálatából azt a három tételt, ami a legtöbbet árulja el róla.

A nappal együtt kel, a családjáért és a szőlőért él. Másképp el sem tudná képzelni. Ifjabb Márkvárt János igazi szekszárdi lokálpatrióta, s ahogy sokan hivatkoznak rá, egyike az utolsó kézműves borászoknak. Gyűszű-völgyi birtokán örökölt értékekről és jelenbeli megelégedettségről beszélgettünk.

A természet szerelmese, az Etyek– Budai borvidék csodálója. Szijjártó Előd sikeres fiatal borász, ennek oka pedig abban keresendő, hogy a popularitás hajszolása helyett úgy döntött, inkább a piacot igazítja saját magához.

Két termőterület, hétszázötven éves hagyomány és egy fiatal, aki új lendületet hozott az egyházi borászatba. Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza sokrétű tapasztalataival szeretné megvalósítani az érseki elgondolást, miszerint „őseink hite a jövő reménye”.

Olyan magabiztos nyugalommal szemléli a szívéhez közel álló balatoni tájat, mint ahogyan a borokról mesél. Bökő Dávid fiatal kora ellenére határozott elképzelésekkel építi jövőjét a borászszakmában, és élvezi munkájának szabadságát balatonfüredi családi pincészetükben.

Nagy utat tett meg az otthonért, amit sajátjának érez, de volt miből ihletet merítenie. Felvidéki nyarak, hétköznapi ünnepek tapasztalatai vezették szerelemben, színészetben, televíziózásban – majd a borászat felé is. Galán Géza a mohácsi Vaskapu birtokon fogadott bennünket.

Miért dönt úgy egy fiatal borász, hogy Balaton-felvidék helyett a Felvidéken lát munkához? A Világi Wineryben jártunk.

Sütő Zsolt, a pincészet vezetője az egyszerű őszinteség híve a munkájában és mindannapjaiban is.

A Szászi Pincészet vezetője szerint, ha a boraikkal örömet szereznek, akkor akárhogy nézzük is, boldogság lesz

Gilvesy Róbertnek a szíve mindig megsúgja hol és hogyan kell építkezni

Bencze István szerint a bor szakrális italként töri az utat maga előtt, a Szent György-hegy pedig lehetőséget teremt a minőségi bemutatására

Szabó Tünde borásznő családi öröksége közel százéve fonódik össze a Szent György-hegyi szőlősorokkal

Csender Levente a Nyári Pincéről

Sokan sokfélék, de mind értékesek – pont, mint a borok errefelé. Ők a Tokaji Borbarátnők Társasága, amelyet egy cél fog össze: visszacsatornázni a régiót a világ vérkeringésébe. Az alapító, Kulcsár Edit rendületlenül hiszi, hogy ebben a feladatban a nőknek kitüntetett szerep jut, s az egy nap, amit Mádon eltöltünk, bőven elég neki, hogy ezt be is bizonyítsa.

A bodrogkeresztúri Bott pincészet díjnyertes vezetője, Bodó Judit olyan szeretettel szövi történeteit a szőlőről, hogy önkéntelenül is közösség szerveződik a személye köré. Számára a jól megfogalmazott siker kulcsa: akkor is a jóért dolgozni, ha nem látjuk előre, mi lesz a vége

A bor köré élet van felfűzve – ezzel a szemlélettel tekint Márkus Mónika szőlőátoltással foglalkozó kertészmérnök a szakmájára és az élete teréül választott tokaj-hegyaljai vidék közösségére is. Az ötgyermekes édesanya Bodrog-parti otthonának kertjében mesélt hivatásról, értékátadásról és a kötődés fontosságáról.

Budapestről, férje és két kislánya mellől útra kelve Éless Tímea nem sokkal előttünk érkezik a Tállya melletti Hetény-dűlőn álló apró házikójukhoz. A kóstolóépület lábánál a birtok legöregebb és legfrissebben telepített szőlőtáblái találkoznak. Itt, ahol múlt és jelen összeér, vezet be minket a borász a Szóló és saját történetébe.

Ezer éve teremtetett a szőlő- és borkultúra Szent Márton hegyén és környékén a szerzetesek munkája által, mégis csak a kétezres évek elején született meg az önálló Pannonhalmi borvidék. Liptai Zsolt borásszal, ügyvezetővel, valamint Illés Tamás marketing- és kereskedelmi vezetővel beszélgettünk.

A soproni borokról mindenkinek a kékfrankos ugrik be elsőre. Nem véletlen, hiszen a területi adottságok és a történelem ezt a fajtát tette a borvidék jellegzetességévé. A Pfneiszl Pincészet azonban jó példa arra, hogy lehet a régiben is újat, a hagyományos mellett különlegeset mutatni.

Hogyan lett a bácskai gazdálkodó fiából a dualizmus egyik legsikeresebb gyárosa és innovátora? Időutazásunk a boldog békeidőkbe és a Törley József alapította budafoki pezsgőgyár aranykorába repít.

Szentesi József húsz éve a régi magyar szőlőfajták feltámasztására tette fel az életét, most pedig olyan budai borfajta elkészítésén dolgozik, amelyet százharminc éve nem kóstolhatott senki.

Bár ötödik generációs somlai borász, azt mondja, még az útkeresés fázisában tart. Barcza Bálint a szüret első napjaiban a százéves családi présházban látott vendégül.