Szőreg és környéke Magyarország egyetlen rózsatőtermesztő tájkörzete, ahol a Magyarországon termelt növények 98 százaléka – évente több millió tő – nevelkedik. A települést méltán nevezik a rózsa hazájának, különleges földrajzi és környezeti adottságai mellett a nemzedékeken áthagyományozott tudás és az itt élők természetes kötődése a rózsákhoz is az oka annak, hogy a szőregi rózsa Európa-szerte híressé vált szépségével.

A híres virágokat bárki megcsodálhatja, a június 28. és 30. között rendezett rózsaünnep látogatói pedig a termesztők mindennapjaiba is betekintést nyerhetnek, ahogy az esemény honlapján írják, megismerhetik a Szőreg környéki rózsaföldeket, az ott folyó munkát, ennek a nehéz, de csodálatos szakmának a mindennapjait.

A rózsaünnepet először 1999-ben rendezték meg hagyományteremtő szándékkal. Az első eseményen a település lakói előtt vonult fel a rózsaszálakkal díszített menet. Az azóta eltelt évek során az ünnepi menet valóságos karneváli felvonulássá vált. Az ünnep kiemelkedő eseményén a gyalogosok mellett ma már a görkorcsolyások és biciklisek, sőt közel félszáz jármű is részese a menetnek.

Az eseményen különböző kulturális programok, a felvonulást követően pedig hajnalig tartó koncertek, színpadi programok várják az érdeklődőket. Az esemény honlapjáról azt is megtudhatjuk, hogy a kiállításon kiállított több ezer rózsaszál minden évben változó koncepció szerint mutatja be a Szőreg környékén termesztett park- és vágórózsákat. A fesztivál vendégei ellátogathatnak a rózsaföldekre is, hogy teljes pompájukban láthassák a több százezer virágzó tőből álló táblák sokaságát. A szervezett buszos látogatások mellett lehetőség van egyénileg is a rózsaföldek megtekintésére.

A rózsatermesztés környezeti feltételei közül a legfontosabb a fény. A szőregi rózsatő minőségét a napsütéses órák száma mellett nagyban meghatározza a naphossz, a fényerősség, valamint a fényenergia is. Szőreg környéke Magyarország legmelegebb nyarú és legjobb fényellátottságú vidéke.
A Tisza–Maros szöge tápanyagdús, laza szerkezetű öntéstalaja igen kedvező a termesztéshez. A folyók közelsége az optimális relatív páratartalmat és az öntözés lehetőségét is biztosítja.

Fotók: szőregi rózsaünnep oldala

Kiemelt fotó: 123rf.com