
Se pénze, se anyaga nem volt, ma már az Őrség híres pitéstálkészítője
Tóth János fazekasmester a régi iskola híve, és a díszítés helyett nála a funkcióé a prioritás.
Szöveg: Ferenczi-Bónis Orsolya
Fotó: Máth Kristóf
Kava Komárom központjától északra fekszik, itt alakította ki Polgár Sándor a méhészetét. Betérve hozzá hamar megértjük, nemcsak azért talált itt otthonra, mert eszményi helyszín a méhészkedéshez, hanem mert ez az a hely, ahol önmaga lehet
Polgár Sándor tizenhárom éve párja méhész szüleitől kapta az első méhcsaládokat, és a családi méhesben kezdett el velük dolgozni. A fiatal pár azonban hamar olyannyira magáénak érezte a feladatot, hogy eldöntötte: komolyan és önállóan szeretne a méhekkel foglalkozni. Így született meg a saját tanya gondolata. A választás a Komárom külterületi részén fekvő Kavára esett, ahol önálló méhest és mézfeldolgozót hoztak létre, hogy kaptártermékeket készítsenek.
„A mézeskeretekbe gyűjtik a méhek a nektárt, majd besűrítik, hogy ne legyen túl nagy a víztartalma, végül a sejteket viaszos fedőréteggel borítják le. Ezeket a kereteket pergetjük majd ki” – mutat Sándor a fakeretekre, miközben a méhesben sétálgatunk. A méhészet elsődleges terméke nem meglepő módon a méz, szezontól függően hat-hétféle, és többek között mézbor is készül belőlük. „Mindent ketten végzünk, sosem fogyunk ki az ötletekből” – mondja a gazda.
A termékeket is maguk értékesítik, a piacokon ők állnak a stand mögött. Úgy látják, egyre többen fordulnak meg ezeken a vásárokon, és bár Magyarországon még mindig csekély a mézfogyasztás, nekik is egyre több a vásárlójuk. „De sokszor keverik a fogalmakat. Például összetévesztik a virágport a méhpempővel” – említi a gazda. A virágpor számos vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz, és mivel emberi fogyasztásra alkalmas, sebgyógyító, immunerősítő, gyulladáscsökkentő hatása miatt érdemes is élni vele. A lárvák táplálását szolgáló, szintén rengeteg értékes összetevőt rejtő méhpempőt virágporból és mézből állítják elő a szorgos rovarok. Aztán ott van még a kaptár védelmét biztosító propolisz. A növényfajok rügyeiről, bimbóiról, kérgéről összegyűjtött gyantaszerű anyag a kaptárt védi meg a baktériumoktól, vírusoktól és gombáktól, emellett az embergyógyászatban is használatos. Sándorék például mentollal, gyömbérrel ízesítve torokbalzsamot, vitaminokkal, méhviasszal keverve pedig krémet állítanak elő belőle. A méhek által termelt természetes viaszt sem hagyják veszni, abból gyertya készül.
Az elhivatottság és a szakértelem egy rövid beszélgetésből is hamar érződik. Nemhiába hívják a gazdát iskolákba előadást tartani, a cél, hogy felhívja a figyelmet arra, milyen hatalmas szükségünk van ezekre az apró rovarokra. A méhek porozzák be a világ élelmiszernövényeinek egyharmadát, nélkülük e növények képtelenek lennének szaporodni, és kipusztulnának. „A méhek állapota viszont katasztrofális” – figyelmeztet Sándor. Egyre több a kártevőjük. A legveszélyesebb az atka, amely egész méhcsaládok elpusztítására, teljes kaptárok kiürítésére is képes, irtani viszont szinte lehetetlen úgy, hogy magukat a méheket ne veszélyeztessék. Emellett a méhek két legnagyobb ellensége a lódarázs és a színpompás gyurgyalag, más néven méhészmadár. Szintén nagy fenyegetést jelent a kaptárbogár, mert tönkreteszi a mézgyűjtő kereteket és a viaszépítményt. „Ha pedig ez nem lenne elég, új ellenségként feltűnt az ázsiai lódarázs. A méhészek kezdeményezésére elindult az agresszív invazív rovarok fészkeinek felkutatása, ez reményt ad” – zárja a szomorú felsorolást pozitívba fordítva Sándor, hiszen egy ilyen hivatást csak bizakodva lehet végezni.
Mi pedig távozáskor egy-egy üveg aranyló mézet viszünk magunkkal, hátha javítjuk kicsit a magyarországi fogyasztási adatokat.

Tóth János fazekasmester a régi iskola híve, és a díszítés helyett nála a funkcióé a prioritás.

Az Őrségi Nemzeti Parkban az európai bölénycsorda mellett vadlóménest alapítanak, hogy vizsgálhassák, milyen is lehetett az Őrség abban az időben, amikor még a nagy növényevők tevékenysége alakította a táj képét.

Ne higgyük, hogy télen nem tartogat meglepetést és szépséget az Őrség. Hangolódjunk rá a tájra, szabaduljunk ki a napi teendők mókuskerekéből, és induljunk el valamelyik őrségi tanösvényen, egy nap akár több úton is. Olyan tanösvényeket ajánlunk, amiket télen is élmény felfedezni.

Rövid hétvégi kikapcsolódást keresett, életre szóló elköteleződést és a valahová tartozás csodás érzését találta meg helyette.