
Se pénze, se anyaga nem volt, ma már az Őrség híres pitéstálkészítője
Tóth János fazekasmester a régi iskola híve, és a díszítés helyett nála a funkcióé a prioritás.
Szöveg: Ferenczi-Bónis Orsolya
Fotó: Máth Kristóf
Pat Szlovákia legdélibb pontja. Itt építette fel Pém Bálint családi gazdaságát, ahol különböző fajtájú és színű mákokat termeszt és dolgoz fel, s közben újabb és újabb közösségi összefogásra épülő terveket sző.
Pém Bálint komáromi pedagógus szülők gyermekeként a nyarakat nagyszülei kis falusi gazdaságában töltötte Paton. Ekkor szeretett bele a kertészetbe. „A zöldség termesztése mellett déligyümölcsöket próbáltam csíráztatni, mandarint, narancsot, ananászt, a mangófám kétéves korában majdnem kinyomta a nagymamám fóliájának a tetejét – kezd bele történetébe. – Általános iskolás voltam, amikor rájöttem, hogy ez már nemcsak szórakozás, hanem valódi szenvedély, és elhatároztam, hogy mezőgazdász leszek. Megtanultam, hogy a kis magok mit szeretnek, és hogyan tudom a megfelelő körülményeket biztosítani, hogy részese lehessek annak a csodának, ahogy a majdnem semmiből kinő valami értékes.”
Már a nyitrai mezőgazdasági egyetemen tanult, amikor a család visszakapott az államosított birtokból 50-60 hektárnyi földet. Ekkor egyértelművé vált, hogy belevágnak a gazdálkodásba. A föld mellett az öreg, hibás traktorok és eszközök is újra a birtokukba kerültek, ezeket Bálint édesapja és nagybátyjai elhivatottan javítgatták. A vágyuk azonban egy modern géppark volt, amelyre a pályázatoknak és az eltökéltségnek hála szert is tettek. „Olyan vagyok, mint egy Formula 1-es pilóta, ugyanis mindet tudnom kell vezetni – mutat körbe a kombájnokon, nagy traktorokon és kultivátorokon Bálint. – Azért fontos ez nekem, mert a gépeken keresztül vagyok kapcsolatban a földdel.”
A mák a legmagasabb kalciumtartalmú növény, alapvetően olajos magnak számít. „Kiaknázatlan kincs. Csak töredékét használják ki annak a rengeteg mindennek, amire alkalmazni lehet” – magyarázza a gazda, miért váltott a gyerekkori egzotikus gyümölcsökről a mákra. Sorra járjuk vele a raktározó-, tisztító- és csomagolóhelyiséget, miközben megismerkedünk a magokkal. Mint megtudjuk, a termesztett mákfajtákat más-más tulajdonságok jellemzik. Különbözik a beltartalmuk, az ízviláguk, és színben is eltérnek: a hagyományos kék mellett a barna a napraforgó, a fehér a dió ízére emlékeztet.
Bálint munkatársai gondosan, kézzel bontják a gubókat, így válogatva tudják biztosítani, hogy a legkülönlegesebb barna mák közé ne kerüljön be a kékből vagy fehérből – az ugyanis, hogy milyen színű magokat rejt a gumó, olyan titok, amely csak a felbontás után derül ki.
Felvidéki mákos rétest mind a három színűből készítenek, naponta két tepsivel is sütnek belőle. Emellett laktóz- és gluténmentes mákkekszet kínálnak – cukor helyett mézzel –, illetve mákos mézet és mákpálinkát, a helyi kézművesekkel való együttműködésnek köszönhetően pedig mákolajos szappant és arckrémet is árusítanak Pemak nevű boltjukban.
A gazdaság átállt a biotermelésre és a gluténmentes feldolgozásra, ezért a vetésforgóból évek óta kihagyják a gabonát. Helyette hüvelyeseket – lucernát, bíborherét, szóját, borsót – termesztenek, és most kísérleteznek a csicseriborsóval és a vörös lencsével. A legfontosabb viszont a biokukorica, amelynek termesztésével távlatos tervei vannak a gazdának. Ebből puffasztott kukoricát készítenek, ennek nagy keletje van, főleg nyugaton. Bálint egy újabb közös projektet álmodva a környékbeli gazdákat is bevonva termeli meg hozzá az alapanyagot. „Ez a történet is azt mutatja, milyen szép és értékes munka a miénk – fogalmazza meg termelői ars poeticáját. – Létrehozunk valamit, amit mások örömmel fogyasztanak, ráadásul egészséges is, és mindez nemcsak nekünk nyújt megélhetést, de mindenkinek, aki velünk dolgozik.”

Tóth János fazekasmester a régi iskola híve, és a díszítés helyett nála a funkcióé a prioritás.

Az Őrségi Nemzeti Parkban az európai bölénycsorda mellett vadlóménest alapítanak, hogy vizsgálhassák, milyen is lehetett az Őrség abban az időben, amikor még a nagy növényevők tevékenysége alakította a táj képét.

Ne higgyük, hogy télen nem tartogat meglepetést és szépséget az Őrség. Hangolódjunk rá a tájra, szabaduljunk ki a napi teendők mókuskerekéből, és induljunk el valamelyik őrségi tanösvényen, egy nap akár több úton is. Olyan tanösvényeket ajánlunk, amiket télen is élmény felfedezni.

Rövid hétvégi kikapcsolódást keresett, életre szóló elköteleződést és a valahová tartozás csodás érzését találta meg helyette.