Idén is nagy sikert arattak a magyar turisztikai projektek a Green Destinations versenyén. A nemzetközi szervezet minden évben összegyűjti a fenntartható turisztikai desztinációkat, és ezek közül választja ki azokat, amelyek inspiráló példát mutatnak a turizmusban rejlő környezeti, társadalmi és gazdasági kihívások kezelése terén. Az idei versenyen 170 turisztikai célpont, köztük 65 európai térség pályázott, hogy bekerüljön a rangos TOP100 listára.

Idén négy magyar város került be a nyertesek közé: Veszprém, Sárvár, Esztergom és Tokaj-Hegyalja projektjei kaptak nemzetközi elismerést.

A díjazott városok különböző fenntarthatósági kezdeményezésekkel járultak hozzá a helyi turizmus fejlődéséhez, miközben nagy hangsúlyt fektettek a környezetvédelemre, a társadalmi egyenlőségre és a kulturális örökség megőrzésére.

Veszprém – Gyárkert KultúrPark-projekt

Veszprém idén már második alkalommal került be a TOP100-as listára. A város a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésével összefüggésben valósította meg a Gyárkert KultúrPark-projektet, amelynek keretében egy elhagyatott ipari területet revitalizáltak.

Az egykori Balatoni Bútorgyár helyén kialakított kulturális központ gyorsan népszerűvé vált, és bár eredetileg ideiglenes projektnek indult, a város további három évre meghosszabbította a működését.

Tokaj-Hegyalja – Fülöp, a gólya és a fenntartható turizmus

Tokaj-Hegyalja projektje Bodrogkeresztúrhoz kapcsolódik, ahol a település ikonikus gólyája, Fülöp története indította el a környezetvédelmi kezdeményezést.

A projekt során a légvezetékeket földkábelekre cserélték, és létrehoztak egy látogatóközpontot, amely a gólyák és a helyi madárvilág megismerésére ad lehetőséget. A program aktív turisztikai tevékenységekkel és természetvédelmi programokkal hívja fel a figyelmet a térség természeti értékeire.

Sárvár – GoGreen webes alkalmazás

Sárvár projektje a GoGreen elnevezésű webes alkalmazás, amely a fenntartható utazást hivatott támogatni.

A felhasználók különböző zöld utazási ötleteket kapnak, amelyeket meg is oszthatnak a közösségi médiában. Az alkalmazás célja, hogy egyszerű és hatékony módon segítsen környezetbarát utazási döntéseket hozni, miközben hasznos információkat nyújt a fenntarthatóságról.

Esztergom – Helyi termelői piac támogatása

Esztergom díjazott projektje a helyi termelői piac fejlesztéséhez kapcsolódik, amely nemcsak a helyi lakosságot, de a turistákat is kiszolgálja.

A helyi lakosok és az idősebb generációk számára külön transzfert biztosítottak a piacra való eljutáshoz, míg a turistáknak tematikus programokat szerveztek, amelyek bemutatták a helyi termékeket és a rövid beszállítói láncok előnyeit.

Fotó: Flashmob a veszprémi Gyárkertben (Vasvári Tamás/MTI)