Hochburgok, Berényiek és Perényiek után, elzálogosítással került a fehérvárcsurgói birtok a Károlyi család, azon belül Károlyi György gróf tulajdonába. A kastély már állt, de az új tulajdonos átépíttette, a munkálatokat Ybl Miklós irányította. A barokk épület klasszicista stílusban újult meg, és L alakúból, U alakúra bővült. Az U alak közepébe került a kupolás könyvtárterem, mert kastély életében a könyveknek mindig is fontos szerep jutott. A látogatók, bejárva az igényesen felújított, korabeli bútorokkal berendezett tereket, Fejtő Ferenc könyvtárát is megtekinthetik szép bútorok, családi festmények és fényképek között.
A kavicsos udvaron át ki lehet sétálni a parkba, ezt Hein János tájkertész és kertépítész hozta létre, angolkert jellegűvé varázsolva a területet. Görög jegenyefenyők, császárfák, hársak és gesztenyék látványában gyönyörködhetünk, mindez szervesen simul bele a tájba.
A kastély nem kerülte el a történelem megpróbáltatásait, volt hadikórház és vezérkari szálláshely, sőt laktanya is. Miután végleg elvették a Károlyi családtól, nevelőotthont rendeztek be a falak között. A kastély látogatható, érdemes is felkeresni, hiszen megismerhető a történet további része, amelynek a gasztronómiához van a leginkább köze.
René Legros tizenöt évig sütött-főzött a Károlyi családnak. A jeles séf később az autógyáros Louis Renault-nak dolgozott, majd a Buckingham-palota konyháját irányította. Nem csoda, hogy az ő receptjei is beépültek a Károlyiak gasztronómiai örökségébe. A grófi család, hasonlóan más arisztokrata famíliákhoz, az 1945. utáni időszakban emigrációba kényszerült, javaik nagy részét államosították. Ám távol a hazától is őrizték identitásukat, nyelvüket és receptjeiket.
Amikor Károlyi György a rendszerváltozás után visszatelepült egykori otthonába, a fehérvárcsurgói kastélyba, feleségével, az elzászi származású, politológus végzettségű Angelicával mindent elkövettek, hogy a családi alapítvány által működtetett épület új értelmet kapjon. Ebben fontos szerepet szántak a gasztronómiának.
Nemcsak a kastélyban működő szálloda és a magas színvonalú étterem jelzi ezt, de a falak között kialakított gasztroműhely is. És az a családi történetekkel, anekdotákkal tűzdelt könyv, amelybe az immár soknemzetiségű família tagjainak kedvenc ételeit gyűjtötték össze. Ezek egy része az étlapon is megtalálható, mint például a hagyományos északnémet citrommousse. Ehhez hat citrom levét kell keverőtálba önteni, összekeverni hat evőkanál porcukorral, majd hozzáadni hat tojássárgáját. Ezután kell összedolgozni a hat tojás felvert fehérjével, majd gőz fölött hat percig keverve főzni. A krém ezután hideg tálba és öt-hat órára a hűtőbe kerül.
Korábbi írásunk a kastélyról:
Fotó: Földházi Árpád