A látogatók a helyszínen beöltözhetnek az ötvenes évek ruháiba, kipróbálhatják a Skanzen katonai Roburját is, de lesz frizurakészítés, retró tánciskola, valamint kézműves programok is, melyek közel hozzák az ötvenes évek játékait és hétköznapjait a nagyközönséghez.

Az egésznapos rendezvény során az érdeklődők nemcsak azokkal az épületekkel és kiállításokkal találkozhatnak a múzeumban, amelyek szorosan kötődnek az egykori történésekhez, hanem a múzeumi színházi előadásokon, tematikus tárlatvezetéseken és különböző játékokon keresztül betekintést kaphatnak az ’50-es évek mindennapjaiba és a magyar családok gyakran nélkülözéssel teli életébe is.

A skanzen Erdély tájegységében jártunk

Az Erdély épületegyüttes a szentendrei skanzen történetének legnagyobb vállalkozása. A kiállítás koncepciójáról és küldetéséről Cseri Miklós főigazgatóval b …

A Dél-Dunántúl tájegység Faddi házánál a nagyközönség a budapesti forradalmároknak szervezett élelmiszer- és ruhagyűjtés pillanatába nyerhet betekintést; a Kisalföld tájegység jánossomorjai házánál az érdeklődők megtudhatják, hogy a forradalom leverése után ezrek menekültek ezen a településen keresztül Ausztriába; a múzeumi színházi jelenet során pedig a látogatók átélhetik, hogy az Andaut és Jánossomorját összekötő kis híd sokak számára a reményt jelentette.

A helyszínen filmvetítések és ismeretterjesztő előadások is lesznek az ötvenes évek divatjáról, sportjáról és a korszak nyaralási szokásairól. A Skanzen korszakhoz kapcsolódó kiállításaiban tárlatvezetéseket tartanak, a Duna Menti Katonai Hagyományőrző Egyesület interaktív programja pedig árnyalja a korszakról kialakult képet.

A kézműves programok és játékhelyszínek is az ötvenes évekből merítenek ötletet: a látogatók többek között készíthetnek gombfülbevalót, neszesszert, svájcisapkát és krumplipuskát; megtudhatják, hogy mi az a snóbli, valamint gombfocizhatnak, tekézhetnek és kártyázhatnak is.

A részletes program a www.skanzen.hu weboldalon érhető el.

„Úgy érezzük, hogy zsákutca az a szemlélet, hogy a skanzen egyenlő a népművészettel és folklórral, vagy hogy csak az lenne a feladata, hogy romantikus képet fessen, hiszen a magyar parasztság élete sem mentesült a holokauszt, a málenkij robot, a sváb kitelepítés, az erőszakos téeszesítés vagy éppen az elcsatolás traumáitól, amelyekről bizony még mindig nem vagy nem eleget beszélünk” – fejtette ki korábban lapunknak Dr. Cseri Miklós, az intézmény főigazgatója.

(MTI)

Nyitókép: Skanzen