
Se pénze, se anyaga nem volt, ma már az Őrség híres pitéstálkészítője
Tóth János fazekasmester a régi iskola híve, és a díszítés helyett nála a funkcióé a prioritás.
Szöveg: Ferenczi-Bónis Orsolya
Fotó: Máth Kristóf
Komáromtól nem messze, Pat határában terül el Szalay László és Erzsébet birsalmakertje. A házaspárnak a fák gondozása valódi feltöltődés, kézműves termékeikkel pedig elhivatottan népszerűsítik a kissé elfeledett gyümölcsöt.
Szalay László számára a birs egyszerre kihívás, szenvedély és lehetőség a felüdülésre. Sorsa akkor fonódott egybe a gyümölcsével, amikor évekkel ezelőtt anyósáék izsai házának szomszédságában meglátott egy elhanyagolt birsfát. Megsajnálta a rossz állapotban lévő növényt, és a szomszéd jóváhagyásával elkezdte gondozni, ápolni. Hamar kiderült, hogy a birs nehéz eset, de türelmes, elkötelezett munkával meg tudta menteni, a fa pedig olyannyira meghálálta a törődést, hogy rengeteg gyümölcsöt termett, melyből az első pálinka rögtön remekül sikerült.
László ezen felbuzdulva kutatni kezdte az elfeledett gyümölcs eredetét, még külföldi gazdákat is felkeresett, a megszerzett tudás és inspiráció pedig csak erősítette a hitét, hogy a birs több figyelmet érdemel.
Az első lépés a szükséges földterület megvásárlása volt. László és Erzsébet a lakhelyükhöz közel, a szülőfalujuk mellett, Pat határában találtak rá a tökéletes, parlagon heverő területre. Háromévnyi munka árán sikerült kitisztítaniuk és úgy rendbe hozniuk, hogy 2016-ban végre elültethettek háromszáz csemetét.
A fák kiválasztásánál a Tündérkert mozgalmat megalapító Kovács Gyulától kértek tanácsot, aki a helyi klíma- és talajviszonyok alapján állította össze, milyen őshonos birsfajtákat ültessenek. Már akkor tudták, hogy nem akarnak kemikáliát használni, nem akarják sem a csemetéket, sem a körülöttük lévő élőlényeket veszélyeztetni. „Azt szeretném, hogy a fák úgy élhessenek, fejlődhessenek, ahogy nekik a legjobb” – indokolja döntésüket László.
„A férjem szorgalmas ember, nem sajnálja az idejét, tavasztól minden délután, minden hétvégén kimegy Patra” – meséli büszkén Erzsébet. „Együtt dolgozunk, nagyon szeretjük csinálni, fontos a fizikai kontaktus a fával, feltölt bennünket” – teszi hozzá László. Munkájuk egyfajta misszió is. „Bár a birset gyümölcsfaként emlegetjük, valójában nem közéjük, hanem a rózsák közé tartozik” – tudjuk meg Lászlótól. A férfi a gyakorlati tapasztalat birtokában is kutatja – rengeteg munkával – és továbbadja a tudást a fákról.
„Megismertem a birs jótékony hatásait és hogy mennyi mindent: szörpöt, bort, pálinkát, lekvárt, sajtot, ecetet lehet belőle készíteni – magyarázza a gazda. – Kén- és cukormentes birsborunkat kíméletes feldolgozással készítem, a mai napig finomítok az eljáráson. Az a tapasztalatunk, hogy minél kevésbé nyúlunk hozzá, minél kevésbé uniformizáljuk, annál inkább megmaradnak a birs jellegzetességei.” A termékek fejlesztése, a technológia tökéletesítése állandó folyamat. A címkék megtervezésével egy fiatal komáromi magyar művészt bíztak meg. „Próbálunk összekötő kapocs lenni az itt élő borászok, művészek, gasztrovállalkozók között – ecseteli László. – A jövő alapja, ha az itt élő közösség tagjai támogatják egymást.”
Szalayék bizakodók. Kezdetben komáromi házuk konyháját alakították át laborrá, de a gyümölcs helyet követelt magának, és rövidesen a dupla garázst is megtöltötte. Kibéreltek egy további helyiséget, de az a tervük, hogy saját feldolgozót hoznak létre, közel a fákhoz, a pati birskertben. Legnagyobb álmuk pedig, hogy egy kis szálláshelyet is nyithassanak a fák árnyékában, így is közelebb hozva az emberekhez az aranyló gyümölcsöt, amit nem érdemes elfelejteni.

Tóth János fazekasmester a régi iskola híve, és a díszítés helyett nála a funkcióé a prioritás.

Az Őrségi Nemzeti Parkban az európai bölénycsorda mellett vadlóménest alapítanak, hogy vizsgálhassák, milyen is lehetett az Őrség abban az időben, amikor még a nagy növényevők tevékenysége alakította a táj képét.

Ne higgyük, hogy télen nem tartogat meglepetést és szépséget az Őrség. Hangolódjunk rá a tájra, szabaduljunk ki a napi teendők mókuskerekéből, és induljunk el valamelyik őrségi tanösvényen, egy nap akár több úton is. Olyan tanösvényeket ajánlunk, amiket télen is élmény felfedezni.

Rövid hétvégi kikapcsolódást keresett, életre szóló elköteleződést és a valahová tartozás csodás érzését találta meg helyette.