Immáron tizedik alkalommal rendezik meg a Cziffra György Fesztivált, hogy méltóképpen emlékezzenek meg az egyik legjelentősebb és világszerte ismert magyar zongoraművész és zongoravirtuóz életéről és művészetéről, aki a páratlan tehetsége, az előadói technikája és az improvizációs készsége miatt egyenesen Liszt Ferenchez hasonlítható.

A kerek évforduló kapcsán a szervezők változatos koncertekkel készülnek a komolyabb és a könnyedebb műfajokból is. Mindezek közül az egyik legkülönlegesebb esemény Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész és Vadim Repin nemzetközi hírű hegedűvirtuóz összeszokott párosának előadása, amely a népzenei feldolgozások fénykorának kedvelt darabjait helyezi előtérbe.

Balázs János Cziffra Györgyről: 20. századi sorstörténet, nemzeti hős, személyes ügy | Magyar Krónika

Hogyan meríthetünk erőt a világhírű zongoraművész életművéből, milyen szinteken jelenik meg a cziffrai szellemiség a fesztiválon, miként lehet segíteni a fiatal tehetségeket? Balázs János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművészt, az MMA rendes tagját, a fesztivál alapítóját és művészeti vezetőjét kérdeztük.

Balázs János korábbi interjúnkban Cziffra György kapcsán elmondta:

Cziffra György kiválasztott volt, akit a Jóisten többszörösen homlokon csókolt, de azok a szörnyűséges dolgok, amiket át kellett élnie – a mellőzöttség, a munkatábor, a háború, a családi tragédiák – külön-külön is képesek szétroncsolni a lelket. Hitének csodája, hogy mindezek dacára képes volt mindig újrakezdeni. Rendületlenül hitt abban, hogy az életének célja van, hogy nem véletlenül kapta a tehetségét.

A népzene, illetve népies műzene a tizenkilencedik század óta csendül fel a koncerttermekben, az aranykorának a múlt század elejét szokás tekinteni és az említett koncerten azok a motívumok kerülnek fókuszba, amelyek Cziffra Györgyre is inspirációs erővel bírtak, azaz közép-európai népek, magyarok, románok, cigányok dallamai. Sarasate darabja, Bartók rapszódiája és Román népi táncai gyakran csendülnek fel, de például Ravel rapszódiája ritkábban kerül terítékre, így különleges eleme lesz az előadásnak.

Csodaember – dokumentumfilm Cziffra Györgyről | Magyar Krónika

A Tele van a két kezem boldogsággal című film rendezője és forgatókönyvírója Petrovics Eszter, narrátor, szakértő és zeneszerző Balázs János.

Vadim Repin hegedűmész szinte már hazajár a Cziffra Fesztiválra és egyszer így fogalmazott az esemény kapcsán:

„Cziffra a zenetörténet egyik legnagyobb zeneművésze volt – hihetetlen öröm, hogy része lehetek a róla elnevezett fesztiválnak.”

Kiemelt kép: Vadim Repin és Balázs János (Forrás: Cziffra Fesztivál)