A nyolcadik kerületben sétát tenni alámerülés. Nemcsak a különböző társadalmi rétegek találkozásából, együttéléséből fakadó régi-új megoldások érdekesek – bár kétségtelenül megérnek néhány misét –, sok meglepetést tartogatnak a hely múltjáról tanúskodó épületek, részletek, épületrészletek is. Kertvárosi hangulatáról ismert például az 1880-as években kiépülő Tisztviselőtelep, melyben még mindig árnyas fákkal szegélyezett, ilyen-olyan állapotú, de többnyire emberléptékű házak közt sétálhatunk. Ennek egyik határa az Orczy útból a Golgota térnél induló, a Népliget centrumáig futó Vajda Péter utca, melynek közepén, a 33-as szám alatt érdekes történetű templomtorony áll.

A lepusztult, monolit zsaluzású bauxitbeton torony idegen elem a tájban. Vele szemben szebb napokat látott egyszintes épületben műköröm-nagykereskedés, mögötte a Katica óvoda, mellette a Bláthy Ottó utcán kialakított játszótér, sétálórész, átellenben a Magyar Királyi Államvasutak Gépgyára alkalmazottainak emelt kolónia hatalmas épülete. Néhány hónappal ezelőttig csak ezzel az ide nem illéssel keltette fel a figyelmet a torony, mára a körülötte folyó építkezés zaja, pora is feltűnő. Minden bizonnyal a hamarosan itt álló társasház is vonzza majd a tekintetet – de előbb szóljunk a történelemről.

A Vajda Péter utcai templomtorony története

A torony vasalt kapuján olvasható két sor – „Erős vár a mi Istenünk, Jó fegyverünk és pajzsunk” – elárulja, hogy egykor az evangélikus egyház templomához tartozott. A telket, melyen áll, 1910 körül építették be először, akkor a MÁVAG-kolónia építését kiszolgáló barakkok álltak itt. Az első világháború idején katonai kórház épült a területre, ezt később a szomszédos iskola használta tornateremként. 1931-ben került a telek és a rajta álló épület a Józsefvárosi Evangélikus Gyülekezet és Hitközség tulajdonába. Ekkor alakították ki a templomot Lux Kálmán – többek között a lillafüredi Palotaszálló és a Gellért-hegyi sziklakápolna tervezője – víziói alapján. 

A templomot 1934-ben szentelték fel, a hozzá tartozó, ma is látható torony két évvel később, 1936-ban készült el. Alig harminc évig volt használatban ez a templom, ugyanis az egyre fogyó közösség nem tudta működtetési költségét kigazdálkodni. 1961-ben az építmény egy nagyobb részét állami tulajdonba adták, cserébe a teljes felújításért – az állam ekkor Traubisoda-raktárrá alakította a tornateremből lett templomot. A toronyban függő harang, amely már nem volt hová hívogassa a híveket, 1974-ben a boldogkőváraljai katolikus templomba került.

A terület állapotáról így ír az Esti Hírlap egy 1985-ös – egyébként a zöldterületek arányát keveslő – cikke: „Vajda Péter utca – Bláthy Ottó utca sarok. Badacsonyi Állami Gazdaság Traubisoda raktára, a volt evangélikus templom kertjében. Három méter magas drótkerítés mögött látható a lebetonozott volt kert, most szabadtéri garázs és rekeszraktár, hulladék bent és kint.” A rendszerváltás után a terület visszakerült a Budapest-Kőbányai Evangélikus Egyházközséghez, ami sajnos ekkor sem tudta fenntartani, hasznosítani az épületet. Az egyre romló állapotú falakat 2011-ben bontották el – azóta állt magányosan a Vajda Péter utcai templomtorony.

Tervek és valóság

Az ingatlant a kőbányai evangélikusok később eladták. 2022 májusában helyi védelem alá került a torony, a képviselő-testület döntéséről szóló közleményben kiemelték: „a bontási engedély megadásának nincs ismert akadálya, jelenlegi állapota igen leromlott, statikai problémák is fennállnak. Miközben a döntésnek nem célja az új tulajdonos tevékenységének meggátolása, a torony megmaradására esélyt jelenthet az ideiglenes védelem, amennyiben annak építészeti vagy helytörténeti jelentősége igazolódik az eljárás során”.

Ugyanebben az évben több terv is nyilvánosságra került az épület hasznosításával kapcsolatban. A BME Középület-tervezési Tanszékén leadott, Grigoriu Eszter által készített Erős vár című diplomamunkában egy korai fejlesztőközpont terveit láthatjuk. Ebben a toronynak külön szerep jutott: e mögé húzták volna az épületet, és az mesélt „volna az autizmussal élők szenzoros érzékenységéről a kívülállóknak. A fény-, hang- és szaginstalláció az utca emberét szeretné megszólítani, erre utal a megközelítés módja is: a toronyba közvetlenül a járdáról lehet betérni”.

Grigoriu terveivel szinte egy időben jelent meg Krizsán András Ybl-díjas építész terve, melyen egy társasház veszi körül a tornyot. A Telex 2022-es cikke szerint „szó volt róla, hogy a toronyhoz tartozó földszinti épületrészt az egyház vagy karitatív szervezet kapja meg használatra”. Akkor úgy tűnt, ez a terv mégsem valósul meg, ám a Józsefváros Újság beszámolója szerint most egy új beruházó Krizsán terveit valósítja meg. Hamarosan tehát egy olyan 38 lakásból álló társasház állhat majd a Vajda Péter utcán, mely szinte egymagas a templomtoronnyal.Esztétika dolgában nem érdemes vitatkozni, így a tényekre szorítkozva csak azt mondhatjuk: a torony megmarad, felújítják. Mögötte templom vagy éppen gondozatlan kert helyett ezentúl sokemeletes, üvegkorlátos társasház áll majd. Valami nyoma marad az egykor itt álló templomnak és a korában szinte egyedülálló toronynak. Csak remélhetjük, ez is elég lesz, hogy a telek kacifántos történetét meg akarja ismerni az utókor.