A Pagony Kiadó a Magyar Nemzeti Galériával közösen megálmodott új sorozata a magyar festészet legismertebb, legkiemelkedőbb alakjait mutatja be. Az első kötet Szinyei Merse Pál életének és művészetének felfedezésre hívja az iskolás korosztályt a festőhöz kapcsolódó témák és fogalmak mentén, sok színes képen és izgalmas művészettörténeti, kultúrtörténeti információkon keresztül. A könyvről a művészetpedagógus-szerzőket, Király Zsuzsannát, Molnár Brigittát és Sepsey Zsuzsannát kérdeztük.

Mitől más ez a sorozat mint a megszokott művészettörténeti kiadványok?

Nagyon kevés gyerekeknek szóló művészettörténeti kiadvány van, különösen magyar szerzőktől. Szeretnénk, hogy a magyar képzőművészekről is minél többet tudjanak a gyerekek, és igyekeztünk a lehető legizgalmasabb és legkorszerűbb formában megírni a könyvet. A művészettörténeti, szakmai tudásunk a mindennapokban múzeumpedagógiai tapasztalatokkal gazdagodik, ez egy remek ötvözet arra, hogy egyszerre hiteles és szórakoztató tudást adjunk át a gyerekeknek.

A sorozat célközönsége az általános iskolás korosztály. Hogyan lehet felkelteni a kisiskolások érdeklődését a festők, a festészet iránt, hogyan lehet élményt adni nekik egy köteten keresztül?

A kisiskolások érdeklődése még szerteágazó, egyszerre igénylik a mesék világát és a tényszerű ismereteket. Alapvetően nyitottak a festészet iránt és egy-egy jól irányított kérdéssel, témafelvetéssel az ismereteik is játékosan bővülnek. 

Az első kötet Szinyei Merse Pál életét, legismertebb műveit mutatja be. Miért pont vele indul a sorozat?

Szinyei Merse Pál az egyik legismertebb magyar festő és a festményei minden generáció számára tartogatnak meglepetéseket. A Nemzeti Galériában zajló múzeumpedagógiai foglalkozásainkon és tárlatvezetéseken az egyik leggyakrabban bemutatott alkotó. A gyerekek számára izgalmas, vidám témák, a ragyogó színek és a művészettörténeti jelentőség okán nem is volt kérdés, hogy Szinyei lesz az első, akit bemutatunk.

Hogyan épül fel a kötet, milyen megoldások segítik, hogy a gyerekek számára valódi élmény legyen a könyv böngészése?

A kötet fejezetei egyszerre kronologikus és tematikus felépítésűek. A szöveg nyelvezete, humorossága és az illusztrációk is a gyerekekre vannak szabva. A történetet egy kitalált karakter, egy Max nevű kutya kíséri; viccekkel vagy magyarázatokkal szolgál egy-egy kifejezéshez vagy történéshez. A szöveg és a reprodukciók arányát is igyekeztünk kiegyensúlyozottan tartani, így segítve a befogadást.

A pacsirta | Magyar Krónika

A magyar festménykánonnak, amely mondjuk M S mester világszép Vizitációjától körülbelül Rippl-Rónai József Piacsek bácsijáig terjed (a későbbiekkel a kánon még nemigen tud mit kezdeni), szóval az érettségi szintű alapműveltségnek feltétlenül része Szinyei Merse Pál A pacsirta című képe. Egyszerre okkal és ok nélkül. Ez a kép ugyanis úgy zseniális, hogy nem jó.

Művészetpedagógusként mi a tapasztalatuk, mivel lehet a legjobban fenntartani a gyerekek érdeklődését, és ezt hogyan tudták hasznosítani a kötet megírásakor? Hogyan zajlott a közös munka?

Az interaktív, játékos feladatok minden korosztály érdeklődését felkeltik egy-egy festmény iránt. A könyv írásakor a legmókásabb szituációkat és a leggyakrabban felmerülő kérdéseket idéztük fel. Az alapkoncepció közös kidolgozása után mindhárman írtunk néhány fejezetet, majd közösen fogalmaztuk át, hogy egy hangon szólhasson az egész kötet.

A kötet a címével is felfedezésre hív, a felfedezés élménye hogyan jelenik meg a kötetben?

A kis olvasók lépésről lépésre ismerhetik meg Szinyei Merse Pál festményeit és életét, de arra is törekedtünk, hogy általános művészeti ismereteket is közvetítsünk, így sokkal jobban megérthető és felfedezhető a festészetében rejlő zsenialitás. 

Milyen további köteteket terveznek?

Más közkedvelt magyar festők vannak a tarsolyunkban, ám a sorrendjüket még nem árulhatjuk el.

A Magyar Nemzeti Galéria milyen programokkal, lehetőségekkel várja a gyerekeket, családokat?

Többféle gyerekprogramot is kínálunk: hetente egyszer, szerdánként alkotó szakkört tartunk, minden hónapban egyszer, szombat délelőtt van családi tárlatvezetés, illetve a tanítási szünetek alatt múzeumi szünetelőt tartunk. Azoknak is sokféle lehetőséget kínálunk, akik önállóan szeretnék felfedezni a kiállításokat, így többféle kiadvány közül választhatnak, vagy kölcsönözhetnek gyerekbőröndöt és audioguide-ot. Az iskolai csoportokat pedig számos osztályfoglalkozás várja, a pedagógusok a legmegfelelőbbet választhatják közülük az aktuális tantárgyhoz vagy tananyaghoz.

Király Zsuzsanna – Molnár Brigitta – Sepsey Zsófia: Fedezd fel Szinyei Merse Pál művészetét!
Fehér Zsanett illusztrációival
. Pagony Kiadó, 2024

Nem késett újító – Szinyei-kiállítás a Nemzeti Galériában | Magyar Krónika

Elsőre azt gondolnánk, hogy oda-vissza ismerjük Szinyei Merse Pál művészetét. Az új életmű-kiállítás azonban új összefüggésekkel gazdagítja benyomásainkat.